Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

søndag den 1. juni 2014

Udstilling "Prins Henrik af Danmark – H.K.H. Prinsgemalen 1934-2014"

Regentparret deltog onsdag den 30. maj, sammen med prins Joachim og prinsesse Marie, i åbning af særudstillingen ”Prins Henrik af Danmark – H.K.H. Prinsgemalen 1934-2014” på Frederiksborg Slot. 


I forbindelse med udstillingen blev der bl.a. afsløret et nyt portræt af prinsgemalen, malet af Niels Strøbek - samme kunstner der stod bag maleriet af de tre generationer; dronningen, kronprinsen og prins Christian, i anledningen af dronningens 40 års regentsjubilæum i januar 2012. 
De to malerier vil fremover hænge overfor hinanden i Riddersalen på Frederiksborg slot.

Værkets titel er "Tre Livsstadier",  og på billedet ses tre nedslag i prins Henriks liv. I baggrunden af billedet ses den 10-årige Henri; en lille dreng i korte bukser, knæstrømper og hørjakke. Han står i palædøren på Amalienborg med en bog i hånden og et bånd om armen. I døren bag ham ser man en nydelig palæejendom i Sydfrankrig, et fransk vinslot og et palæ i Vietnam. 

Til venstre i maleriet står den unge diplomat, der netop har forelsket sig i Danmarks tronfølger, og med en hånd i lommen, skrider selvsikkert hen over gulvet. Og forrest står den nutidige 80-årige prinsgemal, behængt med ordener på paradeuniformen.

Prins Henrik har været med i den kunstneriske proces med portrættet fra begyndelsen, men har ikke set maleriet helt færdigt før afsløringen i onsdags. 


Udover det nye portrætmaleri indeholder udstillingen billeder, kunstværker og prosa af og om prins Henrik gennem tiden. Det Nationalhistoriske Museums mål med udstillingen er, at vise nye sider af prins Henrik – både af den officielle og af den mere private slags. Blandt andet kan man se kunstgenstande fra prinsens egen samling og værker fra hans egen hånd.

   Næsehornsskulpturen her er lavet af prins Henrik og er bare én af de mange værker, 
   man kan støde på i udstillingen 'Prins Henrik af Danmark'.
   De to malerier "Tre Livsstadier" og "Tre Slægtsled" - som prins Christian
   hjalp sin farmor med at afsløre i januar 2012 - vil fremover hænge
   overfor hinanden i Riddersalen på Frederiksborg Slot.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar