Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

torsdag den 19. juni 2014

Kong Felipe VI af Spanien

Efter et sviende nederlag i onsdagens VM-kamp mod Chile, stod spanierne i dag op til en, for mange, noget mere glædelig begivenhed - faktisk var det allerede ved midnatsklokkernes ringen, at landet fik en ny konge efter 39 år under Juan Carlos. Onsdag aften skrev han under på sin abdikation, ved en ceremoni i Det Royale Palads i Madrid, og dermed blev hans søn Spaniens ny konge fra midnat.

Men først i formiddag klokken 9.30 gik dagens program med tronskifteceremonierne i gang; kronprins Felipe skulle indsættes som konge.


Under en ceremoni på La Zarzuela, kongefamiliens hjem i Madrid, overrakte kong Juan Carlos sit røde militærbånd (skærf) til sin søn, kong Felipe - båndet som symboliserer, at han nu er øverstbefalende for Spaniens militær. Herefter tog familien til det spanske parlament, med undtagelse af Juan Carlos, som valgte ikke at deltage i edsaflæggelses ceremonien, for at sikre mest mulig opmærksomhed på den nye konge.

Og det var der - masser af opmærksomhed på Felipe, men der var også plads til en kæmpe hyldest af varme klapsalver op på balkonen, hvor dronning Sofia sad sammen med sin ældste datter, Elena. Den gamle dronning blev rørt til tårer, og så meget taknemmelig ud.

Men der var ikke megen pomp og pragt over ceremonien i kongressen, i forhold til udråbelsen af en ny konge i andre monarkier, og en desideret kroning som vi så f.eks. i Holland sidste år ved indsættelsen af kong Willem-Alexander, var der ikke noget af.

Den nye konge, som i øvrigt nu hedder Felipe VI, afgav sin edsaflæggelse og sværgede følgende (på engelsk): “I swear faithfully to discharge my functions, to sustain and see to it that the Constitution and the Laws are sustained, and to respect the rights of the citizens and of the autonomous communities.”

Bagefter holdt den nyudråbte konge sin indtil videre vigtigste tale. "Jeg har store forhåbninger til Spaniens fremtid", sagde den 46-årige nye regent blandt andet, og fremhævede også at hans far havde ledt Spanien gennem en stor politisk æra.

Efter ceremonien kørte den nye kongefamilie gennem Madrids gader i en åben Rolls Royce, så folket kunne se - og hylde, og det gjorde de i den grad - deres nye konge og dronning. VM-elendighederne synes glemt, og der blev viftet med flag for fuld skrue, og råbt: "Længe leve Spanien! Længe leve kongen!"

Klokken 13 trådte den nye konge og hans familie - inklusiv Juan Carlos og dronning Sofia, ud på balkonen på kongepaladset, Palacio Real, og vinkede til den store folkemængde foran slottet. Det var en glad og rørt konge, der vinkede til sit folk, og flere gange knugede han sin smukke kone ind til sig, og kyssede hende på kinden. Og med en hånd på brystet, som for at vise, at hyldesten gik direkte i hjertet på ham, vinkede han en sidste gang inden familien gik ind bag slottets tykke mure igen, hvor dagen vil blive afsluttet med en reception for ca. 2000 særligt indbudte gæster.

Det gamle kongepar, vil i øvrigt stadig blive tituleret konge og dronning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar