Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

tirsdag den 24. juni 2014

En konge abdicerer - Juan Carlos overdrager tronen

Det var en mand, en konge, med tårer i øjnene, der i onsdags (18. juni) endegyldigt satte sin underskrift og fragav sig den spanske trone. Omend det var et frivilligt valg, så var det en bevæget kong Juan Carlos der efter fire årtier som sit lands konge, overgav tronen til sin søn, kronprins Felipe.


Den 76-årige Juan Carlos holdt sig på hjertet og lod følelserne få frit løb, da han efterfølgende krammende sin søn - den nye konge - og blev mødt af klapsalver til tonerne af Spaniens nationalmelodi. Abdikationen fandt sted på det kongelige palads i Madrid, hvor der ved kongefamiliens ankoms blev affyret kanonsaluter, og den fremmødte folkemængde udenfor råbte "Længe leve kongen!" - For nok har Juan Carlos gjort sig gevaldigt upopulær de seneste år, men i deres hjerter glemmer spanierne ikke, at han trods alt har været dem en god konge. En konge der førte deres land til demokrati, efter diktatoren Francos død.

Nu tager deres elskede kronprins over, og det giver nyt håb for monarkiet de næste mange år i Spanien. "Det spanske folk tror på ham. Han er meget dygtig, og jeg tror, ​​at han bliver en god konge," lød det fra en af de mange fremmødte foran paladset. - Og man må ihvertfald sige at byen var pyntet, der var flag og blomster overalt i Madrids gader - klar til at hylde den nye konge dagen efter. 

Men først blev der taget flot afsked med den gamle konge, der har siddet på den spanske trone i næsten 40 år. Og han er blevet gammel - adskillige hofteoperationer har gjort ham svært til bens de sidste par år, så efter at have stået op under afskedsceremonien onsdag aften, måtte Juan Carlos sætte sig ned, da han var blevet krammet af sine to børnebørn, prinsesserne Leonor og Sofia.22. november 1975: Juan Carlos I bliver indsat som konge i Parlament. Ved hans side er dronning Sofia og parrets tre børn, Felipe, Elena og Cristina.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar