Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

onsdag den 11. marts 2015

Statsbesøg fra Holland (II) Dronning Máxima

Ved forårsfestivallen i Sevilla i april 1999, mødte argentinske Máxima og Hollands prins Willem-Alexander hinanden for første gang - og det var ikke, som i eventyrene, kærlighed ved første blik! 
Máxima var ikke klar over, at han var prins, og Willem-Alexander troede hun var fra pressen - men på trods af dét, var interessen for den argentinske skønhed med det samme stor fra hans side. Til gengæld fandt hun ham kedelig og temmelig irriterende - men dog sympatisk, så hun gav ham sit telefonnummer i den tro, at han jo nok alligevel aldrig ville bruge det...

Máxima Zorreguita Cerruti, der blev født den 17. maj 1971 i Buenos Aires i Argentina, boede og arbejdede på det tidspunkt i New York, og den hollandske kronprins havde sandelig ikke i sinde blot at lade den smilende, smukke kvinde forsvinde ud i det blå, så han opsøgte selvfølgelig Máxima, da han to måneder senere kom til USA. Og endelig efter mange telefonopkald fik han hende overalt til, at de skulle mødes igen - og  skete det; Willem-Alexander vandt ved nærmere bekendtskab, og de to blev hurtigt et par, selvom offentligheden først fik nys om det senere.

Máxima var diskretionen selv og fortalte ikke engang sin far sandheden om den nye kæreste, men påstod hårdnakket, at han var en udenlandsk forretningsmand, indtil hun endelig gik til bekendelse og afslørede at den udkårende rent faktisk var en hollandsk prins. - "Så er det forhåbentligt den yngste?" lød faderens svar. - "Næh, det er kronprinsen."  - "Er du gal," lød det bestyrtet fra farmand - "Dét bekendtskab får du vist problemer med." Men Máxima, der allerede inden Willem-Alexander kom ind i billedet, havde aftalt med arbejdspladsen Deutche Bank, at hun skulle forflyttes til Bruxelles, fulgte sit hjerte. Men det blev en stor og meget omtalt sag i Holland, da det kom frem, at Máximas far, den velhavende Jorge Zorreguita, havde været landbrugsminister i Argentina fra 1979 til 1981. Han havde altså siddet med ved magten i et sort kapitel af Argentinas historie, hvor et brutalt militærdiktatur under general Videla havde styret landet, og hvis regime menes at have dræbt op mod 30.000 mennesker... Den fortid brød ingen sig naturligvis om! Máxima kunne hollænderne lide - men ikke hendes fars fortid, hvor lidt han end personligt måtte have været involveret i de drab og grusomheder, der foregik i de år.

Dronning Beatrix modtog fra starten sin svigerdatter med åbne arme, og det var en lykkelig dronning der sammen med sin mand, prins Claus stod side om side med deres ældste søn, da han i 2001 offentliggjorde sin forlovelse med Máxima. - Og det skyldtes udelukkende politiske årsager, og absolut ikke fordi de ikke ønskede deres datter alverdens lykke, at Máximas forældre ikke deltog ved brylluppet i Amsterdam den 2. februar 2002; Jorge Zorreguieta var ikke velkommen i Holland, og i solidaritet med sin mand valgte Máximas mor, Maria del Carmen Cerruti, også at blive væk.

Smerten over forældrenes fravær, blandet med den overvældende kærlighed til Willem-Alexander fik flere gange Máxima til at ty til lommetørklædet under vielsen. Det var en meget følelsesladet ceremoni, men kærligheden vandt trods alt, og det var et lykkeligt, nygift kronprinspar der efterfølgende tog imod folkets hyldest på balkonen.

Siden har parret fået tre børn, tre prinsesser; Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (født 7. december 2003), Alexia Juliana Marcela Laurentien (født 26. juni 2005) og Ariane Wilhelmina Máxima Inés (født 10. april 2007) Familien tæller også hunden Skipper og bor i Villa Eikenhorst i Wassenaar, men efter at kronprins Willem-Alexander den 30. april 2013 overtog tronen efter sin mor, og dermed blev konge, gik renoveringen af paladset Huis ten Bosch i Haag igang, og her flytter familien i fremtiden ind.

Máxima er stadig en af de få udefra-kommende kongelige, hvis varme vibrerende personlighed brager igennem. Det ligger hende så fjernt at lægge bånd på sig selv blot for at tækkes, og mange royale fester er blevet afbrudt af hendes smittende latter og glade udråb. - For trods klassisk styling og velmenende råd om at holde den rigtige, kongelige afstand, bobler Máxima imidlertidig fortsat som en god årgang champagne. Uden at slække på moralen og nedgøre sin position. "Jeg er latiner. Jeg vil altid være latiner i mange henseender. Jeg danser, jeg synger, og jeg vil blive ved med at danse og synge," pointerede hun allerede under forlovelsen i 2001.

Hendes store force er enkel, men usigelig svær at leve op til, for den kan ikke købes for penge: Hun er bare sig selv! - Og i næste uge aflægger hun og kong Willem-Alexander statsbesøg her i Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar