Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

onsdag den 18. marts 2015

Statsbesøg fra Holland - Gallataffel

Regentparret stod parat i døren, da æresgæsterne fra Holland, kong Willem-Alexander og dronning Maxima kom kørende til gallamiddag på Christiansborg Slot igår aftes, og igen var der kærlige knus og kys ved ankomsten. Dronning Margrethe fulgtes derefter med sin gudsøn, kong Willem-Alexander, mens prinsgemalen og dronning Maxima gik arm i arm bagved - alle glad og forventningsfulde.


Aftenens menu bestod af kammusling og jomfruhummer til forret, dyreryg til hovedret samt roquefort tærte og stikkelsbærkage til dessert. Hertil blev der nydt champagne og vin fra prins Henriks vinslot i Frankrig, mens Den kongelige Livgardes Musikkorps satte melodi til middagen.


Under gallamiddagen satte dronningen også ord på de tætte relationer mellem det danske og det hollandske kongehus, da hun rejste sig og holdt en rørende tale til sine gæster.

Dronningen kom langt omkring, og nævnte både klimaforandringer, terror-trusler og fodboldspillere, men hun sluttede sin flotte tale af med at blive meget, meget personlig og sagde blandt andet:

"Da Deres Majestæt forrige år blev indsat som regent, blev vore hjerter fyldt med glæde, og vi sendte vore varmeste ønsker. Som din Gudmoder betød det noget særligt for mig. Hele dit liv har været en forberedelse på de store opgaver, som har været dine siden tronindsættelsen. Jeg kender den hengivelse og målrettethed, med hvilken du altid har påtaget dig alle forpligtelser og den kærlighed og beslutsomhed, som bliver lagt i alt hvad du gør."

Dronning Margrethe understregede desuden, at det hollandske kongepar er genstand for både beundring og sympati fra det danske folk og fra regenparret herhjemme: 

"Det er vort ønske, at du medbringer vore kærligste hilsener til din moder, prinsesse Beatrix, som altid har stået vore hjerter nær. Med ønsket om fortsat lykke og fremgang for Nederlandene og det nederlandske folk, hæver jeg mit glas for sammen med prinsgemalen at udbringe en skål for Hans Majestæt Kong Willem Alexander og Hendes Majestæt Dronning Maxima."

Efter at alle havde skålet, blev de stående, mens Den Kongelige Livgardes Musikkorps spillede den nederlandske nationalmelodi.

Senere holdt kong Willem-Alexander en tale for sin gudmor og værtinde, dronning Margrethe, og her understregede den hollandske konge også det tætte bånd, der er mellem Danmark og Holland, og berørte hvor store ligheder der er mellem hans hjemland og værtsnationen.

"For min hustru og jeg føles Danmark virkelig som at være hjemme," sagde han blandt andet.

Han påpegede, at nok er Danmark kendt som et lykkeligt land verden over, men lykken kan være skrøbelig, som vi så, da København og det jødiske samfund blev angrebet i februar måned:

"Både Danmark og Holland kæmper med det samme svære spørgsmål: Hvordan skal frie og åbne samfund reagere på dem, der ønsker at ødelægge dem," bemærkede kongen.

I sin tale gjorde kong Willem-Alexander også opmærksom på, at dronning Margrethe har kendt ham hele livet. For hun var gudmor ved hans dåb i Sankt Jakobs Kirke i Haag for næsten 48 år siden, som kongen sagde, inden han rundede sin tale af med en skål:

"Jeg vil gerne bede alle her i aften om at løfte deres glas sammen med mig, for at skåle for Deres gode helbred, Deres majestæt, prins Henriks gode helbred og Deres families velbefindende. For det danske folks lykke og for det tætte bånd mellem Danmark og Holland."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar