Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

mandag den 5. maj 2014

Kongelige maj-bryllupper; Ingrid & Frederik

Fordi bryllupsbilleder - og bryllupper i det hele taget - altid er dejlige at kigge på, så tager vi lige en tur omkring hvert enkelt af de kongelige maj-bryllupper, som det tidligere indlæg herunder omtaler.


Ingrid Victoria Sofia Louisa Margareta & Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg (Frederik 9.) - gift 24. maj 1935 i Storkyrkan i Stockholm, Sverige.

Prinsesse Ingrids kjole var i såkaldt "simply cut", syet i crepesatin, med draperet overdel og lange ærmer - og et ikke mindre end 20 meter langt slæb. 
Sløret var genbrug fra hendes mor, kronprinsesse Margareta, som døde da Ingrid var blot 10 år gammel. 
Det historiske slør af irske kniplinger, som siden er blevet båret af Ingrids egne børn og børnebørn på deres bryllupsdag; dronning Anne-Marie i 1964, dronning Margrethe i 1967 og prinsesse Benedikte i 1968 - og senere prinsesse Alexandra af Berleburg i 1998, prinsesse Alexia i 1999 og prinsesse Nathalie i 2010. - Sløret har været forbeholdt de kvinder, der er født kongelige, men den bryllupsskik blev brudt i 2004, hvor (daværende) Mary Donaldson bar det, da hun giftede sig med kronprins Frederik. Måske fordi at Mary ved ægteskabet blev kronprinsesse med udsigt til at blive Danmarks dronning, og mor til en fremtidig monark.


Ingrid bar også en speciel broche som hun fik af sin mand i morgengave. En stor marguerit (daisy), kreeret af nogle af kronprinsesse Margaretas diamanter. Brochen kender vi stadig den dag idag, da den er flittigt brugt af dronning Margrethe (kaldet Daisy), som også selv bar den på sin brudekjole i 1967.

Ingrids brudebuket bestod bl.a. af langstilkede hvide liljer og myrter - der også relaterede sig til hendes mor, som havde taget dem med fra sit hjemland England. Da Ingrid rejste til Danmark efter sit bryllup, tog hun også aflæggere med, så hendes egne døtre (endnu ufødte dengang) senere kunne bære kviste af mynte ved deres bryllupper.

Efter vielsen i Storkyrkan i Stockholm kørte det nygifte par i karet gennem Stockholms gader, videre til bryllupsreception på slottet. Efterfølgende blev parret kørt i karet til havnen, hvor Dannebrog lå og ventede på at fragte det nygifte danske kronprinsepar hjem til København - "skudt" afsted med maner af adskillige kanonsaluter.

Parret ankom til København den næste dag, og blev modtaget af et festfyrværkeri i Københavns havn, hvor kong Christian, sammen med hundredevis af glade danskere, var den første til at modtage sin nygifte søn og svigerdatter, da de trådte i land. Om aftenen var der middag på Christiansborg Slot for 150 gæster, og de følgende dage stod på fejring af de nygifte ved forskellige arrangementer i København, inden parret forsvandt på en kort bryllupsrejse til den Franske Riviera.


   Det historiske slør af irske kniplinger, fra Ingrids mor, kronprinsesse Margareta.

   Den store flotte marguerit-broche, som Ingrid fik i morgengave af Frederik.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar