Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

mandag den 1. maj 2017

Kong Willem-Alexander 50 år

torsdags - den 27. maj - fyldte Hollands konge, Willem-Alexander 50 år og traditionen tro festede hele landet. Koningsdag, som det hedder på Hollandsk, markeres hvert år den 27. maj ved en kæmpe folkefest, hvor hollænderne er klædt i orange og fester og danser i gaderne - en dag der ikke var mindre festlig i år, hvor kongen og hans familie fejrede den runde fødselsdag i byen Tilburg.


Og festlighederne stoppede ikke her. Det er jo ikke hvert år en konge fylder 50 år, og Willem-Alexander inviterede fredag til en noget utraditionel fest på det kongelige Palads i Amsterdam, Paleis Amsterdam. Her var 150 hollændere inviteret til at fejre deres fødselsdag sammen med han - hollændere født på samme dag som Kongen, vel at mærke - og folk der i år fyldte et såkaldt kroneår, hvilket betyder at alderen skal kunne divideres med 5.

Sidste frist for tilmelding var tilbage i marts måned, hvorefter en lodtrækning har afgjort hvem af de 11.000 ansøgere der blev blandt de 150 udvalgte. 50 af de inviterede fyldte 50 år, præcis som Kongen selv. De øvrige 100 deltagere var 25, 35 og 75 år gamle. 

Ved sin side havde Willem-Alexander naturligvis sin smukke hustru, Dronning Máxima der altid udstråler en kæmpemæssig portion positiv karma, hun virker bare som et helt igennem glad og positivt menneske, og både hun og Willem-Alexander er utroligt populære og vellidte blandt hollænderne. Man er stolt af sit kongepar - og det forstår man jo godt ... 

Efter middagen gik kongeparret og deres gæster ud på Dam Square, Amsterdams svar på Københavns Rådhusplads, hvor de sammen med andre fremmødte borgere stillede op til et mega "usfie" - altså en gruppe-selfie. Herefter gik turen tilbage til Slottet, hvor der fra fredag aften klokken 22.00 (hvor selfien blev taget) til søndag den 30. april til midnat var åbnet op for offentligheden med en udstilling der viste begivenheder og affekter fra kongefamilien gennem de sidste 50 år. Dronning Máxima var i en gallakjole der ledte tankerne direkte hen på et Fabergé æg, en kjole fra designeren Jan Taminiau, som var inspireret af noget tapet der findes på Huis ten Bosch Slottet i Haag, hvor Willem-Alexander er vokset op, og hvor hans mor, tidligere dronning nu prinsesse Beatrix, stadig bor.
Det var i øvrigt samme designer der stod bag den smukke koboltblå kjole Máxima bar da Willem-Alexander blev kronet og udnævnt til konge, den 30. april 2013 - og igen da parret aflagde statsbesøg i Danmark i marts 2015: 


Koningsdag, torsdag den 27. april 2017


Nye officielle billeder af Kong Willem-Alexander udsendt i forbindelse med et interwiev op til 50-års dagen. Billederne er taget i haven ved familiens hjem Villa Eikenhorst i Wassenaar. Med på (undtagen et) billederne er familiens to hunde, Skipper og Nala. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar