Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

onsdag den 29. januar 2014

Prinsesse Marie besøger Etiopien

Søndag aften forlod prinsesse Marie Danmark, for sammen med repræsentanter fra Folkekirkens Nødhjælp at drage på et fem-dages (27.-31. januar) besøg til Etiopien. Her skal prinsessen som protektor for netop Folkekirkens Nødhjælp, rundt og se nogle af organisationens projekter i det afrikanske land.

Efter en frokost hos den danske ambassadør i Etiopien, var første punkt på dagsordenen, mandag, et besøg på den danskejede fabrik Engsko, som laver møllesten. Sammen med Danmarks (nu tidligere!) udenrigsminister, Holger K. Nielsen, blev Marie vist rundt på fabrikken. Bagefter var det tid til den obligatoriske kaffeceremoni, hvor bønnerne først bliver ristet over kul, inden de bliver malet og kogt.

Prinsessen og Holger K. Nielsen fik også lov til at prøve at male mel på møllehjulene, og mens Maries var noget svær at dreje rundt, klarede udenrigsministeren opgaven i overlegen stil.

- "Din var også meget nemmere at dreje rundt", sagde prinsesse Marie med et grin og gav ’high five’ til sin overmand.


Om aftenen besøgte Marie Folkekirkens Nødhjælps kontor i Addis Ababa, inden der tidligt tirsdag morgen ventede en 400 km. lang køretur sydpå, til den afsidesliggende provins, Bale, et af jordklodens mest øde områder.

   Ankomst til Folkekirkens Nødhjælps kontor i Addis Ababa.

Dag 3 - onsdag d. 29. januar

Onsdag blev for alvor mødet med Afrika og Etiopien, som prinsesse Marie har glædet sig til at besøge. Efter en lang køretur i bjergene ankom prinsessen til en fjerntliggende landsby, hvor et besøg af en kongelig aldrig tidligere har fundet sted. I landsbyen skulle Marie se et vandprojekt, hvor to kilder leverer vand nok til at forsyne 3.700 mennesker.

Og nok er Etiopien et af de fattigste områder i verden, men det ændrer ikke på, at der var sørget for en fin gave til den danske prinsesse – nemlig en ged, som hun fik overdraget under stor morskab. - Jeg er meget glad for min gave. Det er en stor ære. Jeg har aldrig fået en ged før. Men det er vigtigt for dem at give noget tilbage, og det er svært at sige nej. Jeg ville ikke sige nej til gaven, men de har jo mere brug for geden, end jeg har, fortalte prinsesse Marie, som var sikker på, at prins Joachim godt ville kunne håndtere det nye dyr. - Min mand er jo en dygtig landmand, og han kunne godt finde ud af at passe geden, tilføjede prinsesse Marie.

Geden blev transporteret ned til hotellet, hvor den hyggede sig med noget frisk græs. Senere vil den dog blive givet til en familie, som kan få nytte af den. Folkekirkens Nødhjælp har i flere år haft "Giv en Ged" som kendetegn. Normalt giver man en ged TIL Afrika, men onsdag var det altså omvendt - som et tegn på glæde over den danske hjælp, til at sikre mad i det tørkeramte område.

Dagen sluttede med et besøg på en nærliggende skole, som med hjælp fra Folkekirkens nødhjælp nu kan indsamle regnvand til elevernes daglige vandforbrug. - Det er svært som mor at se de mange børn – man har lyst til at tage dem alle sammen med i inderlommen, men det går jo ikke, sagde prinsesse Marie.


Dag 4 - torsdag d. 30. januar
Prinsesse Marie er, foruden sit arrangement i Folkekirkens Nødhjælp, også protektor for AIDS-Fondet, og netop hiv og aids er stadig et stort problem i den 3. verden. På fjerdedagen af sit besøg i Etiopien, besøgte Marie blandt andet en skole, hvor mange af eleverne lever med enten hiv eller aids, og begejstringen over at møde en rigtig prinsesse var stor. Både hos børn og voksne. Prinsesse Marie virker i det hele taget til at "tage folk med storm" hvor end hun kommer hen - hun virker altid åben og imødekommende, og ikke mindst som om hun har en ægte interesse i de problemer, de mennesker hun møder, kæmper med. Hun er på bølgelængde med de folk hun møder, og det ses tydeligt at folk er afslappede i hendes selskab. Stor, stor thumbs up for vores dygtige, naturlige prinsesse. Godt gået, Joachim :-)


Dag 5 - fredag d. 31. januar 

På rejsens sidste dag, besøgte prinsesse Marie bl.a. området Tufa-Miessa. Her hilste hun på de lokale kvinder, der har fået støtte fra Folkekirkens Nødhjælp til at opdyrke landbrug. Og fredag aften bød på reception hos den danske ambassadør i Etiopien, inden turen igen gik hjem til familien i Danmark. 


2 kommentarer:

  1. Vous être la nouveaux Princesse Di ! Une Prinsesse plein avec d'amour, façon, bravoure, l'empathie,et le respect pour de nos concitoyens humaine!
    Beaucoup, beaucoup de salutations affectueuses,baisers et des caresses Emma Monica Andrici (fra Kolding)

    SvarSlet
  2. Wauw! Sikke smukke ord, Emma - jeg er helt og aldeles enig med dig. Er super stolt over at vi har en så ægte oghjertevarm prinsesse som Marie. Hun er i den grad i samme kategori som Diana -( lad os bare håbe at hendes skæbne er anderledes og langt bedre) Stor, stor thumbs up herfra også :-)

    SvarSlet