Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

lørdag den 18. januar 2014

Kongelige hjem; Skaugum - Haakon & Mette-Marit

Jeg har valgt at kigge lidt nærmere på kongelige boliger; for hvor bor de egentlig, de forskellige kongelige? 
Det er ikke særlig tit, at pressen bliver inviteret indenfor - og slet ikke i den helt private del af boligen, men det sker dog. Selvfølgelig findes der ikke en direkte boligreportage fra kongelige hjem, men de få gange det er sket, at fotografer er blevet inviteret indenfor, så får vi jo dog lov at få et lille bitte kig med i de private gemakker. Jeg har forsøgt at finde billeder hvor "vi" er med indenfor....og udenfor.
Og vi starter i Norge...

Det norske kronprinsepar, Haakon og Mette-Marit bor sammen med deres børn på Skaugum Gård, som ligger højt og flot, og med god udsigt over Asker, lige sydvest for Oslo.


Kronprins Haakons bedsteforældre, kong Olav og dronning Märtha, var det første kronprinsepar som boede på Skaugum. De forærede ejendommen til kronprins Harald og kronprinsesse Sonja i bryllupsgave i 1968, og flyttede selv ind på kongeslottet i Oslo. Den tradition førte kong Harald og dronning Sonja videre i 2001, da Haakon giftede sig med Mette-Marit. Efter en større renovering flyttede parret ind på Skaugum i december 2003.

Hovedbygningen var egentlig en flot træbygning, men den 20. maj 1930 udbrød der brand på gården, og huset brændte ned til grunden - heldigvis kom ingen til skade. Da huset skulle bygges op igen, blev det bestemt at det skulle bygges i beton, så det netop ville være mere brandsikkert fremover. Det blev den kendte arkitekt Arnstein Arneberg, der fik til opgave at tegne det nye hus. Han valgte at beholde meget af den gamle stil, men sørgede dog for at huset fik et mere moderne præg - blandt andet med mange vinduer, sådan at man kunne nyde udsigten fra de fleste steder i huset. 

Skaugum stod færdig i 1932, og den daværende kronprins Olav og familien kunne flytte ind igen. Under branden var en del møbler fra den gamle hovedbygning blevet reddet ud, de står nu i den del af huset som bruges til officielle møder og middage.

Skaugum er ikke åben for publikum.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar