Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

tirsdag den 1. juli 2014

Joachim & Marie flytter til København

Kongehuset har netop i formiddag udsendt en pressemeddelelse, hvori det fremgår at Schackenborg Slot overdrages til en nystiftet fond, og at prins Joachim og prinsesse Marie permanent flytter til København.


Den nye fond får navnet Schackenborg Fonden og er stiftet af prins Joachim, Bitten & Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond. Prins Joachim og Prinsesse Marie lægger vægt på at bevare deres tætte tilknytning til Møgeltønder og Sønderjylland, og det vil i fremtiden ske når de som protektorer, i perioder af året fortsat vil opholde sig på slottet. 

”Prinsesse Marie og jeg er glade for den løsning, som vi har fundet frem til med stifterne af den nye fond. Det har været en vanskelig beslutning at afhænde Schackenborg, men jeg er overbevist om, at vi med denne løsning sikrer Schackenborgs fremtid bedst muligt,” udtaler Prins Joachim i pressemeddelelsen.

Her kommer det også frem, at grunden til, Joachim og Marie har valgt at flytte fra godset, er, at de gerne vil bosætte sig i København.

Ifølge pressemeddelelsen skyldes det især hensynet til familien, men også at det har været svært for prinseparret at få enderne til at hænge sammen, når de både har skullet passe deres officielle pligter som kongelige og protektorer og samtidig har skullet drive det sønderjyske slot.Hofmarskal Ove Ullerup oplyser, at familien i første omgang flytter ind på Amalienborg, og at flytningen sker henover sommeren.

"Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvor i københavnsområdet prins Joachim og prinsesse Marie ønsker at bosætte sig. Men parret har en bolig på Amalienborg, som de flytter til i første omgang," siger han.


Stifterne af den nye fond indskyder i alt 113 mio. kroner i forbindelse med etableringen af Schackenborg Fonden. Heraf indskyder Prins Joachim 13 mio. kroner, svarende til værdien af den folkegave, der blev givet til Schackenborg i 1995. 

Schackenborg Fondens formål er at bevare Schackenborg Slot som en af landsdelens vigtigste historiske ejendomme og dermed sikre, at den kulturværdi, slottet har for egnen, fortsat udvikles.    
Fonden ønsker fortsat at give offentligheden adgang til besøg i parken og lejlighedsvis at åbne slottet for publikum ligesom Schackenborg Slot og park skal stilles til rådighed for særlige almennyttige arrangementer indenfor det kulturelle, videnskabelige, sociale og uddannelsesmæssige område.

Schackenborg Fonden vil stå for vedligeholdelse af Schackenborg Slot og park samt drive de landbrugsarealer, der hører under Fonden.

Fonden etableres med virkning fra i dag, 1. juli 2014. 


I februar bragte vi her på bloggen et indlæg om Schackenborg, i vores serie om kongelige hjem. Se det hele igen lige her: 

Kongelige hjem; Schackenborg - Joachim & Marie

Han var bare en lille dreng på ni år, dog født til titlen "prins af Danmark", da han i 1978, fik overdraget sit fremtidige hjem. Og Joachim Holger Valdemar Christian så da også noget betuttet ud, da han sammen med sine forældre og storebror Frederik, stod der foran det store slot i Møgeltønder, og hilste på greveparret Schack, som dengang boede på Schackenborg.

I første omgang var da også forældrene, dronning Margrethe og prins Henrik, der optrådte som værger, idet prins Joachim endnu ikke var myndig - men for dem var det jo vigtigt at sikre deres yngste søn en standsmæssig bolig. Prins Joachim overtog først selv Schackenborg i 1993.
Og det var absolut ikke noget indflytningsklart hjem, han overtog; Slottet var i en elendig stand, og skreg ikke blot efter Gori, men en total renovering. 


Enhver kan regne ud, at et slot på ca. 1600 kvadratmeter, koster mere end blot et dyk i lommen at renovere, men her kom kærligheden, to år senere, prins Joachim til gode. Han fik nemlig hele nationens opbakning, da han den 18. november 1995 giftede sig med den smukke Alexandra fra Hongkong. Det var et vaskeægte eventyr, som begejstrede danskerne. Og da parret flyttede ind på slottet, blev der taget initiativ til en såkaldt "folkegave". Gavens formål var at samle penge nok ind, til at istandsætte det forfaldne Schackenborg. Danskerne viste deres kærlighed ved at forære det unge par godt 13 millioner kroner, og slottet blev sat i stand på alle leder og kanter. 

Udenfor kom der monogram i den store smedejernsport; et J for Joachim og et A for Alexandra, som flettede sig ind i hinanden.....Det er nu alt sammen historie, og et nyt kapitel åbnede sig i 2008, da Joachim giftede sig med Marie Cavallier. Han har selv tegnet det nye monogram; To J'er i guld danner et hjerte omkring det store M.


Schackenborg driver i dag ca. 1000 hektar primært med agerbrug, blandt andet vinterhvede og rug til brød. Dog dyrker slottet også vinterraps, majs, kartofler og juletræer. Senest har godset også taget fat på en studeproduktion med 800 dyr og en planlagt årlig slagtning på 400 dyr.
Der er otte fastansatte på slottet, og prins Joachim deltager selv aktivt i bedriften, ligesom der indkaldes ekstra assistance, når juletræerne skal fældes.
Schackenborg står i øvrigt - sammen med Frijsenborg, Wedellsborg, Constantinsborg og Gyllingnæs - bag varemærket "De 5 Gårde". Tilsammen producerer de bl.a. kartofler, ost, mel, brød, kyllinger og flere spændende øl.


   1978 - prins Joachim 9 år gammel og slotsherre.
   Tidligere var det Alexandra der boede på Schackenborg
   sammen med prins Joachim og sønnerne Nikolai og Felix.
   Dengang så indgangen til slottet sådan ud...

3 kommentarer:

  1. You tell only half the story you don't say that they are in debt for millions as per local paper.

    SvarSlet
  2. Prince Joachim's economy is absolutely none of my business - or any other for that matter! How many "common people" don't you think have financial problems?

    SvarSlet
  3. Any way, if you do not like the man, don't waste your energy on him

    SvarSlet