Prins Henrik satte 35 indflydelsesrige personer stævne på Fredensborg Slot til et konstituerende møde om WWF Verdensnaturfonden. Organisationen startede som ren fundraising-organisation, hvor målet var at skaffe penge til organisationen IUCN, som arbejdede for at redde truede dyrearter.
Under sin rejse til Botswana faldt kongen og brækkede hoften, og det satte fokus på den ellers hemmelige jagttur. Spanske aviser kunne bringe billeder af kongen foran den nedlagte elefant, og så rullede skandalen. Ikke nok med at monarken havde skudt en elefant samtidig med, at han var ærespræsident i WWF – han brugte også en formue på denne jagthobby, mens en ud af fire spaniere stod uden arbejde og staten skar ned på alt fra offentlige lønninger til skoler og hospitaler.
Kongen har forsøgt at undskylde, men folkestemningen var imod ham. En underskriftsindsamling blev sat i værk for at få ham til at stoppe sit arbejde i WWF, og under en ekstraordinær generalforsamling i Madrid stemte 94 procent af medlemmerne for, at fjerne ham fra posten. Derfor valgte Verdensnaturfonden helt at stoppe samarbejdet med Juan Carlos, der selv var med til at grundlægge den spanske WWF-afdeling i 1968.
WWF erkender dog, at kongens elefantjagt ikke var ulovlig.
"Selvom denne type jagt er lovlig og reguleret, er den af mange medlemmer blevet dømt uforenelig med at være ærespræsident i en internationale organisation, der forsvarer natur og miljø, som WWF gør," skrev WWF i en pressemeddelelse.
Kongen har aldrig kommenteret sagen.
Tilbage til vores Henri, som i sidste uge vendte hjem fra en rejse til Vietnam som han foretog i sin egenskab af præsident for netop Verdensnaturfonden (28. oktober – 5. november). På rejsen havde Prinsgemalen ledsagelse af generalsekretær Gitte Seeberg, og formålet var blandt andet at besøge skovområder og parker.
Rejsen startede i den sydlige del af landet, hvor nationalparken Cat Tien var første punkt på programmet. Her besøgte prins Henrik blandt andet Ta Lai Langhuset. Huset er et øko-turismeprojekt, der skal beskytte naturen og dyrene, og samtidig sikre et indkomstgrundlag for de lokale.
"For circa 20 år siden besøgte jeg Cat Tien nationalpark. Jeg så faktisk et næsehorn dengang. Det var en meget stor oplevelse, som jeg aldrig vil glemme. I dag kan jeg se, der er gjort mange fremskridt for at beskytte naturen og dyrene siden dengang," fortæller prinsgemalen, som dengang var så heldig at se et vildt næsehorn.
"Men det er meget trist, at næsehornet ikke lever her længere. Det er vigtigt, at WWF fortsætter arbejdet med at beskytte naturen og dyrene i samarbejde med de lokale befolkningsgrupper," siger Prinsegegalen, som under opholdet også sejlede i kajak og fik lejlighed til at høre om dengang Java-næsehornet levede i nationalparken. Prinsgemalen fik ligeledes forevist skelettet af det sidste næsehorn, der blev fundet dræbt i 2010.
Prinsgemalen tilbragte de første fem år af sit liv i Vietnam, det daværende Fransk Indokina, hvor faderen varetog familieinteresserne i de industriforetagender, som farfaderen havde grundlagt ved århundredeskiftet. Her boede familien Monpezat indtil 1939, hvor de vendte tilbage til Cahors i Frankrig.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar