Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

fredag den 27. november 2015

Kongefamiliens jul 2015

Mens det har været kendt et stykke tid, at kronprinsfamilien rejser til Australien for at holde jul med kronprinsesse Marys familie, meddeler hoffet nu, at prins Joachim og prinsesse Marie holder jul hos regentparret på Marselisborg i Aarhus.
 

Modsat sidste år, hvor hele den kongelige familie var samlet på Fredensborg Slot, bliver julen i år knap så livlig - til gengæld er familien tilbage i vante (jule)rammer på Marselisborg, hvor de har fejret størstedelen af deres juleaftener gennem tiden. Det har været en fast tradition siden kronprins Frederik og prins Joachim var små, at familien holder jul på Marselisborg; det smukke hvide slot, med udsigt over Aarhus Bugt - dog med ganske få undtagelser. I både 2010 og 12 var Regentparret nemlig i Møgeltønder og fejre julen på Schackenborg, og i 2006 samt sidste år hvor Dronningen jo samlede hele familien på Fredensborg Slot.

Men i år er det jul "som den plejer at være." Jul med hjemmeklippet pynt, som forsigtigt hentes frem fra kasser, mærket med fremstillingsåret, for straks og håndfast at blive placeret på sin rette plads.

Det skal der ikke laves om på.

"Julens traditioner står ret fast, og det vil jeg meget nødigt lave om på, netop fordi vi ikke bor her til daglig. Vi kommer jo herover for at holde jul, og så skal det være på samme måde." Har Dronningen tidligere fortalt om familiens juletraditioner.

Julemenuen bliver serveret klokken 20.00 på Marselisborg. Den veksler lidt fra år til år, men det ligger fast, at det første, der kommer på bordet, er gammeldags risengrød med kanel, sukker og smørklat - og naturligvis nisseøl til. Som i de fleste andre familier er der en mandelgave til den heldige, som får mandlen. Og det kan være hvem som helst, for alle portioner øses op fra samme grødfad, som indeholder én og kun én mandel. Hvis den ikke viser sig i første omgang, må man spise lidt ekstra for at øge chancen for at få gaven, Dronningen selv har købt. Det er også Dronningen selv, som dækker op i juledagene.


Traditionen med at danse om juletræet, som man gør i de fleste familier juleaften, bruges ikke på Marselisborg: "Huset er sådan indrettet, at vi faktisk ikke kan have juletræet stående frit på gulvet. Det var det heller ikke hos mine forældre. Men vi plejer at synge både en julesang og en julesalme, før vi går i krig med gaverne.

Højt fra træets grønne top, det er den faste julesang, mens det varierer lidt hvilken salme, vi synger. Det bliver besluttet sådan lidt "nej, skal vi ikke? Jo, men altså, det var den samme sidste år. Nå, men det kan vi godt igen."

Desuden synger familien en fransk julesang, akkompagneret af prins Henrik på flygel.

Den kongelige familie hygger sig også sammen i juledagene, og er altid faste gæster til julegudstjenesterne i Aarhus Domkirke. Familien kommer dog til at savne de to ældste kongelige børnebørn, prins Nikolai og prins Felix, der i år skal holde jul sammen med deres mor, grevinde Alexandra.

Om det bliver hvid jul, som på billederne her, vides ikke - men smukt er det ihvertfald.


Julen 2010 på Schackenborg Slo, hvor også prinsesse Maries mor og pap-far, Francoise og 
Christian Grassiot deltog. Her er flokken på vej til julegudstjeneste i Møgeltønder kirke.

Pressemeddelelsen fra hoffet, udsendt i dag fredag den 27. november:


1 kommentar:

  1. BlueHost is definitely the best hosting provider with plans for any hosting requirements.

    SvarSlet