Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

fredag den 27. november 2015

Kongefamiliens jul 2015

Mens det har været kendt et stykke tid, at kronprinsfamilien rejser til Australien for at holde jul med kronprinsesse Marys familie, meddeler hoffet nu, at prins Joachim og prinsesse Marie holder jul hos regentparret på Marselisborg i Aarhus.
 

Modsat sidste år, hvor hele den kongelige familie var samlet på Fredensborg Slot, bliver julen i år knap så livlig - til gengæld er familien tilbage i vante (jule)rammer på Marselisborg, hvor de har fejret størstedelen af deres juleaftener gennem tiden. Det har været en fast tradition siden kronprins Frederik og prins Joachim var små, at familien holder jul på Marselisborg; det smukke hvide slot, med udsigt over Aarhus Bugt - dog med ganske få undtagelser. I både 2010 og 12 var Regentparret nemlig i Møgeltønder og fejre julen på Schackenborg, og i 2006 samt sidste år hvor Dronningen jo samlede hele familien på Fredensborg Slot.

Men i år er det jul "som den plejer at være." Jul med hjemmeklippet pynt, som forsigtigt hentes frem fra kasser, mærket med fremstillingsåret, for straks og håndfast at blive placeret på sin rette plads.

Det skal der ikke laves om på.

"Julens traditioner står ret fast, og det vil jeg meget nødigt lave om på, netop fordi vi ikke bor her til daglig. Vi kommer jo herover for at holde jul, og så skal det være på samme måde." Har Dronningen tidligere fortalt om familiens juletraditioner.

Julemenuen bliver serveret klokken 20.00 på Marselisborg. Den veksler lidt fra år til år, men det ligger fast, at det første, der kommer på bordet, er gammeldags risengrød med kanel, sukker og smørklat - og naturligvis nisseøl til. Som i de fleste andre familier er der en mandelgave til den heldige, som får mandlen. Og det kan være hvem som helst, for alle portioner øses op fra samme grødfad, som indeholder én og kun én mandel. Hvis den ikke viser sig i første omgang, må man spise lidt ekstra for at øge chancen for at få gaven, Dronningen selv har købt. Det er også Dronningen selv, som dækker op i juledagene.


Traditionen med at danse om juletræet, som man gør i de fleste familier juleaften, bruges ikke på Marselisborg: "Huset er sådan indrettet, at vi faktisk ikke kan have juletræet stående frit på gulvet. Det var det heller ikke hos mine forældre. Men vi plejer at synge både en julesang og en julesalme, før vi går i krig med gaverne.

Højt fra træets grønne top, det er den faste julesang, mens det varierer lidt hvilken salme, vi synger. Det bliver besluttet sådan lidt "nej, skal vi ikke? Jo, men altså, det var den samme sidste år. Nå, men det kan vi godt igen."

Desuden synger familien en fransk julesang, akkompagneret af prins Henrik på flygel.

Den kongelige familie hygger sig også sammen i juledagene, og er altid faste gæster til julegudstjenesterne i Aarhus Domkirke. Familien kommer dog til at savne de to ældste kongelige børnebørn, prins Nikolai og prins Felix, der i år skal holde jul sammen med deres mor, grevinde Alexandra.

Om det bliver hvid jul, som på billederne her, vides ikke - men smukt er det ihvertfald.


Julen 2010 på Schackenborg Slo, hvor også prinsesse Maries mor og pap-far, Francoise og 
Christian Grassiot deltog. Her er flokken på vej til julegudstjeneste i Møgeltønder kirke.

Pressemeddelelsen fra hoffet, udsendt i dag fredag den 27. november:


tirsdag den 17. november 2015

Mindegudstjeneste for ofrene i Paris

Kronprins Frederik og prinsesse Marie deltog søndag formiddag i mindegudstjenesten i Den Reformerte Kirke i Gothersgade i København, for at vise medfølelse og sympati for ofrene efter terrorangrebet i Paris fredag aften og nat.

Sammen med kronprins Frederik og prinsesse Marie var også statsminister Lars Løkke Rasmussen med sin hustru Sòlrun, ligesom resten af regeringen også deltog i højtideligheden.
 

"Der er foregået en rædsel. Det er dæmoniserede mennesker, der har foretaget noget uværdigt.
Det er en handling mod hele menneskeligheden, så det berører os alle og vi er med dem i tankerne. Vi skal fortsætte vores måde at leve på og være frie i tanker og handling og ja ... se lyst på tingene uagtet, at der er nogen, der vil os noget andet," sagde kronprins Frederik bl.a. da han dybt berørt forlod kirken.

Kronprinsen forklarede, at han deltog i mindehøjtideligheden, blandt andet fordi han er halvt fransk. Men han lagde stor vægt på, at det er uretfærdigt ligegyldigt hvilket land, der er udsat for en terrorhandling.

"Lige nu sørger vi, og tænker på dem, der ikke er her mere. Men i morgen er der atter en dag, hvor solen står op," sagde kronprins Frederik, inden han forlod kirken efter mindehøjtideligheden. 

Prinsesse Marie kom ud af kirken kort efter sin svoger, men prinsessen gav ikke et interview til den fremmødte presse. Under hele andagten sad den franskfødte prinsesse med bøjet hoved, dækket under sin store sorte hat, og hun var tydeligt stadig påvirket af hele situationen, som hun var, da hun mødte op på den franske ambassade i går eftermiddag.

Dronningens kondolencebrev til Præsident Hollande



mandag den 16. november 2015

Prinsesse Marie og familien mindes ofrene i Paris

Det var en meget berørt prinsesse Marie, der lørdag eftermiddag var mødt op ved den franske ambassade på Kgs. Nytorv, sammen med prins Joachim og alle fire børn, prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena.

"Hvordan det er at være franskmand ... det er meget svært, at det kan ske i Frankrig. Selvfølgelig er det svært at forstå, at det kan ske i mange lande," sagde prinsesse Marie med tydlige grådkvalt stemme, inden hun fortalte, hvad der gik gennem hovedet på hende, da hun fik den forfærdelige nyhed: "Jeg kunne ikke tro på det. Det kan man ikke ... Det er ikke et spørgsmål om, hvad for et land, det er. Det er et spørgsmål om, hvad vi kan gøre."

"Blomster er det mindste vi kan gøre," sagde franskfødte Marie til de fremmødte journalister, inden hun fortsatte med at svare på spørgsmålene om terroranslaget i sit fødeland:

Hvordan forklarer De det, der er sket i Paris, for Deres børn? Spurgte en journalist Prinsessen, som svarede: 

"Jeg prøver at forklare det på min måde. De skal forstå, hvilken verden vi lever i," sagde Marie, inden hun lod sin mand tage ordet:

"Det er ikke for at chokere dem, men for at vise dem, at vi står sammen. Der er sket noget forfærdeligt i Paris, som de alle sammen kender. Vi må vise at vi står sammen. Det er ikke kun Paris og Frankrig, der er blevet ramt af terrorens fælde - det er den frittænkende og frittalende verden, der er ramt. Men vi lader os ikke nakke og bøje af fejhedens budskab," sagde prins Joachim, der også var tynget af fredagens triste og forfærdelige begivenheder i Paris. Han og Marie fik nyheden om terrorangrebet, mens det udfoldede sig sent fredag aften.

"Jeg opdagede det i går aftes og blev derved endnu engang rystet, forfærdet og trist. Jeg blev trist ved tanken om, at det måske er den verden, vi overdrager til vores børn," sagde prins Joachim, inden han tilføjede: "Det er derfor vi skal vise - ved vores fornuftlige handlinger – at vi ikke bliver knækket, men fortsætter og står sammen."

Også Prinsgemalen lagde sidst på eftermiddagen vejen forbi den franske ambassade for at vise sin respekt til ofrene i Paris. Han var særligt rørt over de mange danskere, der siden den forfærdelige nyhed har lagt vejen forbi Kongens Nytorv for at lægge blomster ved den franske ambassade: "Jeg er rørt over at se så mange danskere, der tager del i den begivenhed, der er en tragedie for hele verden," sagde prins Henrik efterfølgende til den fremmødte presse.

"Tak allesammen." råbte en rørt prins Henrik til den store folkemængde, inden han igen forlod ambassaden.

Terrorangrebet mod Frankrigs hovedstad begyndte sent fredag aften og varede i omkring tre timer, hvor gerningsmændene gennemførte flere koordinerede og blodige angreb.

Det spanske kongepar sender deres kondolence til Paris

Lørdag formiddag aflagde det spanske kongepar besøg på den franske ambassade i Madrid. Her skrev kong Felipe et kondolencetelegram til den franske præsident François Hollande, hvori han udtrykte sin og dronning Letizias store medfølelse ovenpå terrorhandlingerne i Paris fredag (den 13.!!) aften.

Senere lørdag, aflagde også den gamle konge Juan Carlos og dronning Sofía besøg hos den franske ambassadør.


Kong Felipes kondolancebrev: 

Señor Presidente, 

En estos momentos de dolor, deseo trasladaros toda la cercanía, solidaridad y apoyo en nombre del gobierno y del pueblo español así como expresar la condena más firme frente a la barbarie terrorista y la cruel e inhumana sinrazón de quienes atentan contra los principios y valores fundamentales que sustentan nuestra convivencia y nuestras democracias.  

Junto a la Reina, quiero también expresar mi más sentido pésame a las familias de los fallecidos y nuestro deseo de una pronta recuperación de los heridos. Los españoles estamos, hoy más que nunca, al lado de los franceses en la determinación, en el compromiso y en la unidad que permite superar los desafíos de la violencia terrorista.

Muy afectuosamente,

FELIPE R.

Vi napper den også lige på engelsk:

Mister president,

In this painful time, I want to move all the closeness, solidarity and support for the government and the Spanish people and to express the strongest condemnation of the terrorist barbarity and cruel and inhuman injustice of those who violate the fundamental principles and values ​​that underpin our existence and our democracies.


With the Queen, I also want to express my deepest condolences to the families of the deceased and our desire for a speedy recovery of the wounded. The Spaniards are, more than ever, alongside the French in the determination, commitment and unity that overcomes the challenges of terrorist violence.

Kind regards, 

FELIPE R.