Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

onsdag den 10. september 2014

Haakon & Mette-Marit på togt med Kongeskibet Norge

Igår (9. september) indledte det norske kronprinspar et tre-dages besøg i Nordland i Norge. Parret rejser med Kongeskibet og turen begyndte i Steigen. 

Miljøsvineri er et stort problem - også i Norge - og sammen med 6. og 7. klasse på Steigenskolen, slog Haakon og Mette-Marit et slag for miljøet og ryddede op på stranden; plast og andet skidt blev samlet sammen inden turen gik videre til Hakvåg på Engeløya. Her besøgte kronprinsparret "LefsPia Kafé og Steinovnsbakeri", og blev instrueret i kunsten at bage lefse, et traditionelt norsk fladbrød lavet af mel og mælk. 

Efter en tur over Leirfjorden, vandrede parret op til Kjelvik - et tidligere husmandssted fra 1700-tallet, som i dag er en turistattraktion. Her blev parret bl.a. undervist i gammeldags garnfarvning og budt på specielle egnsretter, inden turen gik tilbage til Kongeskibet som skal fragte dem videre rundt på turen som varer til og med torsdag.


Onsdag den 10. september.

I morges ankom kronprinsparret til Værøy, længst ude i Lofoten. Det er anden dag af Haakon og Mette-Marits fylkestur i Nordland.


Fisk er det vigtigste næringskilde i Værøy og kronprinsparret blev bl.a. inviteret med på sejltur på fiskekutteren Værøygutt, som ejes af to unge fiskere, inden de besøgte byens plejehjem hvor de blev godt modtaget af både beboere og ansatte. 

Desuden bød besøget i Værøy på besøg i den gamle kirke og på en tørfiske fabrik, hvor der blev budt på tørfisketapas.


I eftermiddag lagde Kongeskibet til ved fiskerbyen Å i Moskenes. Og kongelig eller ej, så er regnvejr jo bare ikke sagen når dagen program næsten udelukkende foregår udendørs. Men hverken Haakon eller Mette-Marit synes særligt sarte; de iførte sig den "fikse" regnponcho, som vi alle kender fra supermarkedet til en rund 10'er (eller til overpris fra diverse koncertsteder...) Whatever. Parret tog den silende regn med højt humør, lyttede interesserede til de mange fortællinger om fiskerbyens fremtidsplaner, smagte lidt forskellige delikatesser fra Lofothavet - og sidst men ikke mindst, blev de budt på friskbagte kanelsnegle. I tørvejr.

Efterfølgende tog parret turen videre til nationalparken på cykel, hvor de blev indviet i planerne for parkens udvidelse, inden dagen sluttede på Kongeskibet.


Torsdag den 11. september.

"Måske gælder det om, at indeholde både kreativitet og initiativ, når man opholder sig mellem himmel og hav, som I gør. Vi har ihvertfald set levende samfund med mod og opfindsomhed, rundt på vores tur i fem kommuner. 
Nordland har vist sig fra vældig forskellige vinkler og sider; 
Miljømæssigt engagement og strandoprydning i Steigen, fantastiske landskaber på Kjelvik gård i Sørfold, et levende fiskersamfund på havgabet ved Værøy, og bæredygtig turisme i Moskenes", sagde kronprins Haakon fra scenen i Leknes, hvor tredie og sidste dag på det norske kronprinspars togt i Nordland foregik.

Kronprinsparret tog del i den officielle åbning af Vestvågøys (som kommunen hedder) nye kulturcenter. "Meieriet" rummer et bibliotek og en sal til både koncerter, konferancer og biograf - og øvingelokaler til musikere. Her fik kronprins Haakon æren af at erklære centeret for åbnet ved at signere en guitar, og ikke nok med det, så blev han også udfordret til at give et nummer, sammen med de unge mennesker i bandet Frozen Fire. 


På Lofotr vikingemuseum mødte kronprinsparret repræsentanter for Lofotlam, og så hvordan hyrdehunde arbejder når de samler lam. Indenfor i høvdinghuset blev der fremvist traditionelt håndværk i vævning og skindarbejde.


Kronprins Haakon takkede for besøget i sin tale tidligere på dagen:

"Noget af det bedste er nok alligevel alle de hyggelige mennesker vi har mødt og snakket med og stiftet bekendtskab med. Vi vil gerne takke alle dem, som har bidraget til at vi har haft en så uforglemmelig og fin fylkestur".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar