Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

mandag den 17. marts 2014

Prins Henrik 80 år - En kærlig grandpapa (V)

At prins Henrik tit er blevet beskyldt for, ikke at have været verdens bedste far - hvilket der jo i bund og grund kun er to der virkelig kan afgøre - er ikke nogen hemmelighed, men han er uden tvivl en rigtig god bedstefar. Det afspejles tydeligt i børnebørnenes kropssprog når de er i nærheden; at ham der grandpapa, han er bare den bedste.

For børnebørn skal forkæles, mener prinsgemalen - en noget anden holdning end den han havde da hans egne sønner var små, hvor det galdt håndfaste opdragelsesmetoder, kæft, trit og retning. Men børnebørnene skal han på den anden side heller ikke opdrage, dem skal han blot nyde, og det klarer den kærlige grandpapa rigtig godt.

"Jeg tror, det gælder alle generationer, uanset strengheden og hårdheden i opdragelsen af børnene, så er bedsteforældrene til for at forkæle børnebørnene - og gøre livet kropumuligt for forældrene, det er vist en naturlov," siger prins Joachim, der har fået sine sønner hjem fra besøg hos deres grandpapa med fortællinger om, at han sågar har tilberedt pandekager til dem over åben ild i kaminen på prinsgemalens arbejdsværelse. - "Ja, det har han aldrig gjort med os," griner Joachim.

"At jeg har to sønner og otte børnebørn betyder for mig, at jeg har været med til at give liv til livet. Og så er det i øvrigt meget lettere at være bedstefar end far, for man kan være meget sødere. Man har ikke samme pligt til at opdrage og danne børnebørnene. Man kan tage sig nogle friheder, og det nyder jeg," fortæller prinsgemalen selv.

Mens dronningen hedder farmor i børnebørnenes univers, så har prins Henrik fra start insisteret på at blive kaldt grandpapa. Han holder på, at fransk er praktisk at kunne, når man skal på sommerferie hos farmor og grandpapa på Caix, og børnebørnene har også fået et bedstefaderligt kursus i Cahors-dialekten. Skifte ble, vil han dog ikke: "Hvorfor skal jeg det? Jeg er kun bedstefar. Men jeg vil være en rigtig god og venlig bedstefar," lovede han allerede i sommeren 1999, da hans første barnebarn, prins Nikolai var på vej.

Udover den franske titel for bedstefar, har prins Henrik også taget et gammelt dåbsritual med sig ind i kongehuset. I hans familie, en helt naturlig måde at blive budt velkommen i Monpezat-familien på. Prins Henrik har selv udført ritualet på sine to sønner, og senest på sine otte børnebørn. Ritualet går i al sin simpelhed ud på, at barnet får gnedet læberne med hvidløg, og efterfølgende bliver der dryppet vin i munden på barnet. "På den måde glemmer de ikke, at de også har noget fransk i sig," har prins Henrik tidligere sagt om ritualet, der skal beskytte børnene mod farer og sygdomme, og velsigne dem. Det hele foregår samme dag som den traditionelle dåb finder sted, dog hjemme i private omgivelser, inden middagen.

Og som allerede skrevet, så har han jo hele otte af slagsen; fem drenge og tre piger, hvis første møde med deres grandpapa vi her tager i kronologisk rækkefølge. Og selvfølgelig, som på alle andre fronter i sin tid som prins af Danmark, startede det også med kritik fra pressens side, da prinsgemalen efter prins Nikolais fødsel den 28. august 1999, var hele otte dage om at besøge sit første barnebarn.

Den lille prins snød nemlig terminen, så prins Henrik sad i Frankrig (og onkel Frederik samme sted), da den lille purk så dagens lys. "Har det været kritiseret? Det forstår jeg ikke. Otte dage er meget hurtigt, ja næsten alt for hurtigt," sagde Henrik og kørte direkte ind på Amalienborg – for efterfølgende at konstatere, at barnebarnet ikke lignede ham. Siden brillerede han med at sige til et fransk magasin, at han hellere ville have haft en pige, fordi han aldrig havde fået nogen selv... 

Anderledes hurtig var prinsgemalen da prins Felix blev født, den 22. juli 2002. Han var nærmest ved at revne af stolthed, da han samme dag, ankom til Riget for at se den nyfødte. 
Dronningen derimod var i et underligt lune. Først havde hun så travlt, at Henrik ikke nåede med ind i svingdøren, og hun hviskende måtte unskylde for gemalen. Dernæst vrissede hun et 'vis venligst vej' ad personalet. - Men Henrik var ikke sådan at pille ned: "Jeg er meget glad og meget stolt," sagde han efterfølgende.

Prinsgemalen var også i Frankrig, da prins Christian kom til verden, lørdag den 15. oktober 2005. Men 

dagen derpå ankom prins Henrik med fly for at se sit tredje barnebarn. Rygtet om, at tronarvingen så godt ud, var løbet i forvejen fortalte prinsgemalen, der i dagens anledning havde en lille, hemmelig gave med. "Det ligner en dreng. Alle har det godt og er glade," sagde han diplomatisk efterfølgende.

- Og så kom pigen...Lørdag den 21. april 2007 nedkom kronprinsessen med prinsesse Isabella, og allerede samme dag var en fåmælt dronning og en storsmilende prins Henrik forbi. Mens Margrethe spiste journalisterne af med et "Hun ligner en baby," var Henrik anderledes snakkesalig: - "Hun er dejlig. Jeg er en meget, meget glad bedstefar," sagde en storsmilende prins Henrik.


Fire år senere, mandag 4. maj 2009 kom så det femte barnebarn til verden, nemlig lille prins Henrik. Her ankom den stolte grandpapa med sine to ældste børnebørn, Nikolai og Felix, for at de kunne hilse på deres nye lillebror. Senere samme dag havde han taget den lille prins' farmor med - og mens den mutte dronning ikke ville tale, gik prinsgemalen pavestolt rundt og sludrede med pressen. " Han er smuk," lød dommen efter barselsvisitten, måske fordi han med drengebarnet anede, at han endelig fik mulighed for at føre sin franske oprindelse videre i form af endnu en 'Henri'?

Henrik Carl Joachim Alain, kom den lille prins til at hedde ved dåben et par måneder senere - opkaldt efter grandpapa. Og det var uden tvivl en stolt prinsgemal, der storsmilende og rank trådte ud af kirken med ordene: "Det er et smukt navn."
Kronprins Frederik var heller ikke i tvivl om sin fars stolthed over denne gestus: 
"De kan jo se på ham, hvor stolt han er."

Barselsgæst nummer et på den kongelige barselsstue, da Mary var nedkommet med hele to børnebørn på en gang, lørdag den 8. januar 2011 var prins Henrik, som allerede kort efter middag ankom til Rigshospitalet for at møde de to små, som siden har fået navnene Vincent og Josephine. "Jeg ville være den første," sagde prinsgemalen, og tilføjede så at han ikke ville lyve, da han af en journalist blev spurgt hvordan tvillingerne så ud, og svarede så ærligt og direkte:

"De er meget grimme, haha. Små børn er jo ikke kønne, men de har et godt potentiale. De er meget søde, men jeg vil ikke sige smukke. Og forældrene har det godt, kronprinsessen er i fin form," sagde grandpapa Henrik til B.T. - Til gengæld var han overbevist om, at de nok skulle vokse sig kønne: "De ligner prinsesse Isabella, mærkeligt nok. Og hun er jo en køn lille pige."


Glade og storsmilende ankom både prins Henrik og dronning Margrethe, i følgeskab med den nybagte far, prins Joachim til Rigshospitalet, tirsdag den 24. januar 2012, efter at prinsesse Marie om morgenen var nedkommet med lille prinsesse Athena. 

Fik De lejlighed til at holde barnet? ville en journalist vide, da prinsgemalen var på vej ud til sin ventende bil, efter besøget: "Åhh nej, 'den' er for lille endnu. Det er ikke mig, der skal give hende mælk," oplyste prins Henrik. 

Prinsesse Athena er indtil videre Regentparrets sidste barnebarn. 

   Gråsten 2013
   Gråsten 2012

   Åbning af nyt elefanthus i København Zoo, 2008
   75 års fødselsdag, Fredensborg Slot 2009

2 kommentarer:

  1. The details no names for twins and full names for others.

    SvarSlet
  2. You're absolutely right...I just realised it and changed a bit in the text, so that their names could fit in too :-)
    Thank you for letting me know :-)

    SvarSlet