Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

lørdag den 8. marts 2014

Mindehøjtidelighed (og familiehygge) i Athen

I denne uge har den græske og spanske kongefamilie været samlet i Grækenland, for at markere 50 års dagen for kong Pavlos' død. Selve højtideligheden fandt sted ved kongens grav på Tatoi kirkegården i Athen i torsdags, den 6. marts.


Kong Konstantin og dronning Anne-Marie flyttede sidste år tilbage til Grækenland, efter at have levet i Eksil i 46 år - størstedelen af dem i London.

Konstantin blev konge af Grækenland efter hans fars død i 1964, og den 18. september samme år giftede han sig med den danske prinsesse Anne-Marie - som dermed blev dronning blot 3 uger efter sin 18 års fødselsdag.
Men den nye - og meget unge - konge var domineret af sin tyskfødte mor, enkedronning Frederika, som i realiteten tog magten fra sin uerfarne søn. Hendes intriger var medvirkende til militærkuppet i 1967, hvor familien måtte flygte fra Grækenland. Først til Rom, siden til London hvor de har boet indtil sidste år, hvor de igen fik lov at "bevæge sig frit" i Grækenland.

Parret har indtil videre lejet et hus på halvøen Peloppones, som ligger to timers kørsel fra Athen. Også parrets næstældste søn, prins Nikolaos og hans kone Tatiana er flyttet til Grækenland permanent.

"Vi har altid ønsket at komme hjem, og vi har altid følt os nostalgiske. Og nu, hvor det bliver til noget, er det vidunderligt. Vi er på udkig efter et hus, og det tager lidt tid. Vi har ikke travlt og venter, til vi har fundet det helt rigtige sted. Men det er en dejlig følelse at vende hjem," har Konstantin udtalt til TV2.

Ved militærkuppet - og flugten fra eget land pg hjem - i 1967, havde parret børnene Alexia (1965) og Pavlos (1967). Siden fik de tre mere: prins Nikolaos (1969), prinsesse Theodora (1983) og prins Philippos (1986) - alle børnene var i denne uge i Grækenland for at deltage i mindehøjtideligheden for kong Pavlos (kong Paul). 
Prinsesse Alexia kom alene uden sin mand, Carlos Morales og parrets fire børn, mens kronprins Pavlos ankom med "hele flokken", hustruen Marie-Chantal samt børnene Maria-Olympia, Constantine-Alexios,  Achileas-Andreas, Odysseus-Kimon og Aristidis-Stavros (Thank God for Google, med de navne) ;-)

Fra Spanien kom Konstantins søster, dronning Sofia med sin søn og svigerdatter, Felipe og Letizia, samt begge døtre Elena (som faktisk er den eneste af børnebørnene der har mødt kong Paul) og Cristina. Ingen af dem havde børn med - og Cristina ej heller sin mand, den tidligere håndboldspiller 
Iñaki Urdangarin, som i den grad ikke længere er velkommen i de kongelige kredse, efter at han tilbage i 2011 blev anholdt og tiltalt for skattesnyd for intet mindre end 80 millioner danske kroner. Han var i forvejen ekskluderet fra at deltage i royale arrangementer på grund af beskyldninger om underslæb og skattesvindel. Prinsesse Cristina er ovenikøbet også selv tiltalt for skattesvig og hvidvaskning, af de spanske myndigheder.

Tilstede var også, kong Konstantin og dronning Sofias søster, prinsesse Irene.


Onsdag aften var familien samlet på Gennadius Biblioteket i Athen, for at se en dokumentaren “Pavlos No Ordinary King” . Efterfølgende var dronning Sofia vært ved en middag for familien.


Prinsesse Marie-Chantal, Maria-Olympia og prinsesse Theodora har alle lagt private 
billeder ud på Instagram, fra familiens hyggelige dage i Athen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar