Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

torsdag den 17. marts 2011

♔ Oppe på slottet ved vinduet sad prinsessen...og Bum-Bummelum! - Prins Joachim & Schackenborg ♔




Monogrammet på porten ind til Schackenborg Slot er skiftet ud. Før var det et J for Joachim og et A for Alexandra, der flettede sig ind i hinanden. Men det er nu historie, og et nyt kapitel har åbnet sig i det sønderjyske, efter brylluppet med prinsesse Marie. Det nye monogram har prins Joachim selv tegnet. To J'er i guld danner et hjerte omkring det store M.






Prins Joachim blev født et år efter storebror Frederik. De to gik i samme klasse på Krebs' Skole i København, og i påsken 1978 gik det op for de to ni-ti årige drenge, at der var forskel på dem:
- Mine forældre sagde, at min bror skulle arve Schackenborg, fortæller Kronprins Frederik i portrætbogen ”Frederik - Kronprins af Danmark”.
- Hvad får jeg så, spurgte jeg, og min mor sagde: ”Jamen, du kommer til at arve hele landet en dag”.

Her ses den lille nye slotsejer med pagehår og et noget
betuttet udtryk i sit lille barneansigt.


I første omgang optrådte forældrene, dronning Margrethe og prins Henrik, som værger, idet prins Joachim endnu ikke var myndig. Men for Margrethe og Henrik var det jo vigtigt at sikre deres yngste søn en standsmæssig bolig. Prins Joachim overtog først selv Schackenborg i 1993.

I årene efter den storslåede gave blev givet til prins Joachim, opstod der flere uoverensstemmelser mellem greve Hans Schack og prins Joachim.
Greven følte, at prinsen udviste alt for lidt interesse for landbruget og udtalte til B.T., at han var meget skuffet over, at Joachim stort set ikke havde besøgt dem på Schackenborg. De havde forventet større taknemlighed fra prinsens side. Prins Joachim foretrak sin militære karriere, og han fandt måske det barnløse grevepar lidt for omklamrende.
Greveparret udvandrede skuffede til Frankrig, da prins Joachim i 1993 flyttede ind på slottet.

Ved indflytningen opstod der fornyet splid mellem kongehuset og grev Schack om hvor meget inventar, der var fjernet og solgt fra slottet siden overdragelsen til Joachim i 1978. Flere kostbare møbler og malerier var sporløst forsvundet.
Samtidig kom det frem, at det gamle slot var i en elendig stand. De nuværende bygninger, der er opført midt i 1600-tallet, skreg ikke kun på Gori træbeskyttelse, men en total renovering. En millionregning truede. Men her reddede kærligheden den unge prins og slotsherre ud af kniben.
Prins Joachim fik nemlig hele nationens opbakning, da han den 18. november 1995 giftede sig med den smukke Alexandra fra Hongkong. Det var et vaskeægte eventyr, som begejstrede danskerne. Og da parret flyttede ind på slottet, blev der taget initiativ til en såkaldt »folkegave«. Gavens formål var at samle penge nok til at istandsætte det forfaldne Schackenborg. Danskerne viste deres kærlighed ved at forære det unge par godt 13 millioner kr.



Til gengæld gik der hul i Joachims økonomi ved skilsmissen fra prinsesse Alexandra. Joachim måtte optage store lån i sit slot for at klare skilsmissen, der ifølge parrets ægtepagt bl.a. betød, at Joachim måtte købe en standsmæssig villa til Alexandra for ca. 7 mio. kr.
Siden da er der som bekendt flyttet en ny frue ind på Schackenborg :-)


I dag er der otte fastansatte på slottet. Prins Joachim deltager også selv aktivt i bedriften, ligesom der indkaldes ekstra assistance, når juletræerne skal fældes.
Schackenborg står – sammen med Frijsenborg, Wedellsborg, Constantinsborg og Gyllingnæs – bag varemærket "De 5 Gårde". Tilsammen producerer de bl.a. kartofler, ost, mel, brød, kyllinger og flere spændende øl.

I januar 2010 bragte Billed Bladet et større interview med prins Joachim og prinsesse Marie, og i den forbindelse fik man lov at se en lille bitte del af den private ende af Schackenborg.







For første gang nogensinde brød dronning Margrethe i 2010 juletraditionen, og drog sammen med prinsgemalen til Møgeltønder, for at fejre jul på det smukke, snedækkede slot, hos Joachim og Marie, og ikke mindst lille prins Henrik.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar