Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

søndag den 23. februar 2014

Kongelige hjem; Schackenborg - Joachim & Marie

Han var bare en lille dreng på ni år, dog født til titlen "prins af Danmark", da han i 1978, fik overdraget sit fremtidige hjem. Og Joachim Holger Valdemar Christian så da også noget betuttet ud, da han sammen med sine forældre og storebror Frederik, stod der foran det store slot i Møgeltønder, og hilste på greveparret Schack, som dengang boede på Schackenborg.

I første omgang var da også forældrene, dronning Margrethe og prins Henrik, der optrådte som værger, idet prins Joachim endnu ikke var myndig - men for dem var det jo vigtigt at sikre deres yngste søn en standsmæssig bolig. Prins Joachim overtog først selv Schackenborg i 1993.
Og det var absolut ikke noget indflytningsklart hjem, han overtog; Slottet var i en elendig stand, og skreg ikke blot efter Gori, men en total renovering. 


Enhver kan regne ud, at et slot på ca. 1600 kvadratmeter, koster mere end blot et dyk i lommen at renovere, men her kom kærligheden, to år senere, prins Joachim til gode. Han fik nemlig hele nationens opbakning, da han den 18. november 1995 giftede sig med den smukke Alexandra fra Hongkong. Det var et vaskeægte eventyr, som begejstrede danskerne. Og da parret flyttede ind på slottet, blev der taget initiativ til en såkaldt "folkegave". Gavens formål var at samle penge nok ind, til at istandsætte det forfaldne Schackenborg. Danskerne viste deres kærlighed ved at forære det unge par godt 13 millioner kroner, og slottet blev sat i stand på alle leder og kanter. 

Udenfor kom der monogram i den store smedejernsport; et J for Joachim og et A for Alexandra, som flettede sig ind i hinanden.....Det er nu alt sammen historie, og et nyt kapitel åbnede sig i 2008, da Joachim giftede sig med Marie Cavallier. Han har selv tegnet det nye monogram; To J'er i guld danner et hjerte omkring det store M.


Schackenborg driver i dag ca. 1000 hektar primært med agerbrug, blandt andet vinterhvede og rug til brød. Dog dyrker slottet også vinterraps, majs, kartofler og juletræer. Senest har godset også taget fat på en studeproduktion med 800 dyr og en planlagt årlig slagtning på 400 dyr.
Der er otte fastansatte på slottet, og prins Joachim deltager selv aktivt i bedriften, ligesom der indkaldes ekstra assistance, når juletræerne skal fældes.
Schackenborg står i øvrigt - sammen med Frijsenborg, Wedellsborg, Constantinsborg og Gyllingnæs - bag varemærket "De 5 Gårde". Tilsammen producerer de bl.a. kartofler, ost, mel, brød, kyllinger og flere spændende øl.   1978 - prins Joachim 9 år gammel og slotsherre.
   Tidligere var det Alexandra der boede på Schackenborg
   sammen med prins Joachim og sønnerne Nikolai og Felix.
   Dengang så indgangen til slottet sådan ud...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar