Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

lørdag den 1. februar 2014

Fredensborg Slot

Fredensborg Slot bliver ofte betragtet som Danmarks Versailles. Det store, elegante barokslot ved Esrum sø, som ofte danner ramme om store begivenheder i kongefamilien. Fredensborg Slot blev opkaldt efter Kong Frederik IV, netop med fred i sinde, til minde om afslutningen af Den Store Nordiske Krig i 1722. Senere, i 1726 stod Slotskirken også færdig.

Regentparret benytter slottet som fast bolig halvdelen af året; tre måneder om foråret og tre måneder om efteråret. Her udover modtages statsoverhoveder fra alverdens lande på officielt besøg i Danmark, sidste sommer havde dronningen og prinsgemalen bl.a. besøg af Hollands nye kongepar, Willem-Alexander og Maxima. Ved statsbesøg er der en lang tradition for, at det besøgende statsoverhoved, med en diamant, skriver sit navnetræk på en løs rude, hvorefter Regentparret vælger en passende placering i et af slottets vinduer.
Signaturerne er fordelt på ruder over store dele af slottet, men findes især i Havesalen, Fyrstesalonen, Gardersalen og forskellige soveværelser. 


Fredensborg Slot har dannet ramme om mange store fester i den kongelige familie - både dronning Margrethe, kronprins Frederik, prins Joachim og senest prins Nikolai er blevet konfirmeret i Slotskirken, og efterfølgende fejret i en af slottes smukke sale. Og den store kuppelsal har lagt gulv til tre brudevalse i nyere tid, først dronningen og pris Henrik i 1967, prins Joachim og Alexandra i 1995 og kronprinsparret i 2004. Prinsesse Benedikte og prins Richard dansede deres brudevals i havesalen, da de blev gift i 1968. Desuden er et par barnedåbe og efterhånden mange fødselsdage blevet fejret på det smukke slot, og mange flere vil sikkert også blive det fremover.

   Havesalen 

   Regentparrets dagligstue hvor prins Henrik ofte sidder ved flyglet.

   Biblioteket

   Den gule stue

   Den kinesiske spisestue - her indtager de kongelige deres frokost og aftensmad.

   Den grønne salon/Holbergstuen
   Prins Joachims konfirmation, 10. juni 1982

   Den røde salon - med udsigt til slotsparken og Esrum sø.

    Barokspisestuen

   Prinsernes spisestue
                                        
   Harsdorffs-salen - her skriver besøgende statsoverhoveder deres signatur på en løs rude, 
   som senere placeres i et af slottets vinduer. I dette rum står også "Enhjørningen"; 
   en hjort som prins Henrik har skudt og som blev foræret til ham af hans jagtkammerater 
   på hans 70-års  fødselsdag.


   Prinsgemalen har siden sin ungdom været en passioneret samler af afrikansk kunst, og
   har efterhånden en enorm samling, der til hverdag opbevares i de private gemakker på 
   Fredensborg Slot.

   Kuppelsalen

   Kuplen er lavet i barokstil med stærke røde og grønne farver. 
   Der er 27 meter til loftet og hele 32 meter til  det højeste punkt i kuplen.
   Regentparrets sølvbryllup, 10. juni 1992

Slotshaven er et af Danmarks største historiske haveanlæg, og er åben for offentligheden, med undtagelse af enkelte private områder. Her ligger også det store, flotte Orangeri, der til daglig leverer friske råvarer til den kongelige husholdning, og som blev opført i 1995. Slotshaven ender ved bredden af Esrum sø - alt i alt en virkelig smuk oplevelse, og klart et besøg værd. 

   Orangeriet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar