Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

søndag den 25. juni 2017

Residensforlæggelse til Marselisborg - og lidt historie ...

fredags startede sommerferien for alle landets skolebørn, og på en måde også for Regentparret. Ihvertfald var det dagen hvor de havde residensforlæggelse til Marselisborg Slot - noget der for alvor indikerer sommer i kongehuset. Dronning Margrethe og prins Henrik ankom med Kongeskibet Dannebrog til Aarhus Havn klokken 12.00 


... Lidt om den kongelige sommerresidens: 

Marselisborg Slot blev givet i gave til det daværende tronfølgerpar, prinsesse Margrethe og prins Henrik i sommeren 1967, af hendes far kong Frederik IX. De måtte bruge slottet som de ville, uden forpligtelser over for indretningen. Men den begejstring, som dronningen har overfor Marselisborg i dag, havde hun så absolut ikke dengang hendes far tilbød det nygifte par, at overtage slottet hvor dronningens farmor, dronning Alexandrine, havde levet sine sidste år, frem til sin død i 1952.
"Da jeg blev gift med prinsgemalen, var vi med mine forældre rundt i Danmark, og da vi kom til Aarhus og til Marselisborg, spurgte min far os, om vi ville overtage det. Jeg var noget skeptisk, for jeg kendte kun huset som ret gammeldags og mørkt, og jeg havde ikke rigtig noget forhold til det.

Men min mand - der jo kom med friske øjne - sagde, at det kunne vi bestemt ikke sige nej til. Og så var min far så large, at vi måtte bruge huset, som vi ville. Så vi fik det sat i stand i løbet af vinteren og flyttede så ind første gang i juni 1968 med vores nydøbte ældste barn," fortæller dronning Margrethe i bogen "Århus i hjertet".

"I mine bedsteforældres tid var huset aldrig blevet brugt uden for sommersæsonen. Vi fandt ud af, at huset egnede sig aldeles udmærket til at bo i hele året. Der var for det første centralvarme, og så kom der efterhånden også dobbeltvinduer - det var der ikke de første par år, og det kunne man godt mærke, når det blæste," forklarer dronningen, som har selv valgt de indvendige farver på Marselisborg, og dem er prins Henrik enig i. - "Men han tager sommetider en møbelvals, kalder vi det, når han skal se, om tingene kan stå anderledes," fortæller dronningen.


Fra at være et slot, som dronningen ikke umiddelbart havde den store lyst til, har det udviklet sig til at være et populært feriested for regentparret, hvor der kun bliver plads til meget få eller slet ingen officielle pligter. "Jeg glæder mig hver gang, når vi begynder at tælle ned til, at vi skal af sted til Aarhus - så slapper vi af og holder ferie. Jeg prøver altid på at have god tid til - rent ud sagt ikke at lave noget som helst, og det kan jo være aldeles dejligt," fortæller en ærlig dronning til forfatteren Søren Højlund Carlsen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar