Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

tirsdag den 23. december 2014

Familiejul på Fredensborg Slot


Juleaften nærmer sig med hastige skridt - faktisk er det jo allerede i morgen. 
På Fredensborg Slot bliver der liv og glade dage, og ikke mindst mange mennesker; Dronningen og prins Henrik har nemlig i år, inviteret hele flokken! Og ud af i alt 44 familiemedlemmer har de 41 takket ja til at tilbringe juledagene i Fredensborg. Det er kun prinsesse Nathalie, hendes mand Alexander Johannsmann og deres fireårig søn Konstantin, der ikke kommer, da Nathalie er højgravid og ikke ønsker at tage den 750 kilometer lange tur fra Berleburg til Fredensborg.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary - og naturligvis alle fire børn, er i anledning af julen rykket ind i deres tidligere hjem i Kancellihuset, hvor et par af gæsterne vil bo imens de er i Danmark - resten bor på selve slottet, hvor der da også skulle menes at være rigeligt med plads til alle. 
Dronning Anne-Marie og begge hendes døtre, prinsesserne Alexia og Theodora ankom til Danmark i lørdags, den 20. december, og også prinsesse Benedikte er ankommet. Resten af flokken, som jo er en del, ankommer i løbet af i dag. 


Juletræet, som i kongefamilien altid er flere meter højt og pyntes dronning Margrethe, står i Kuppelsalen præcis som det gjorde sidst hele familien var samlet til jul i 2006. Dengang talte flokken blot 29, så familien må siges at være blevet udvidet en del siden da. 
Dronningen har altid selv stået for pyntningen af juletræet, dog må andre gerne byde ind hvis de kan holde sig "indenfor rammerne" - og også borddækningen tager Dronningen sig af.

Den kongelige familie danser normalt ikke omkring juletræet, da det på Marselisborg - hvor familien normalt holder jul - står i et hjørne. Men i år kunne måske være en undtagelse? Der er ihvertfald plads nok til at alle 41 (plus hunde) kan danse omkring træet når det står midt i den imponerende Kuppelsal.

De synger dog altid; både på dansk, engelsk og fransk. 


Selve julemiddagen vil finde sted i Havestuen, og menuen er den samme som den altid har været i kongefamilien, for de har naturligvis - ligesom alle os andre - deres helt egne meninger om hvad der er rigtig julemad, og hvad der bare skal på bordet juleaften. Hos Dronningen serveres der risengrød og hvidtøl til forret, derefter gås og til dessert er der tradition for engelsk plumbudding - i sin tid introduceret af dronning Ingrid efter hendes engelske mor - og somme tider en fransk "julestamme" (en sand kaloriebombe i chokolade med fyld, der ligner en træstamme). 
I risengrøden er der en mandel, præcis som de fleste familier har i deres risalamande - og alle mand kæmper selvfølgelig om at finde den, ung som ældre. Og de er virkelig i alle aldre denne juleaften; prins Henrik som alderspræsident på 80, og lille prinsesse Athena som den yngste på bare tre år.


Men inden familien sætter sig til bords, er der tradition for at gå til julegudstjeneste sidst på eftermiddagen, og i år vil det naturligvis foregå i Fredensborg Slotskirke. 

1. Juledag har Kronprinsparret inviteret den yngre del af familien til julefrokost i Kancellihuset, det vil sige fætre, kusiner, deres mænd, koner og børn, og de bliver 25 i alt. 

2. Juledag har dronning Margrethe planlagte en overraskelse for hele familien - det ved vi jo så af gode grunde endnu ikke hvad er, men vi håber på billeder (bare lidt) fra julehyggen på slottet. Både prinsesse Marie-Chantal og datteren Olympia, er flittige til at poste billeder på deres Instagram-profiler, så lad os håbe vi får et lille bitte snak peek...og faktisk også prinsesse Theodora, som tidligere i dag postede dette billede: 


Den 27. rejser gæsterne hjem igen, men da Christian IX's Palæ, Dronningen og Prinsgemalens hjem på Amalienborg, er under renovering, bliver de på Fredensborg, hvorfra Dronningen også vil holde sin nytårstale. Det er kun sket to gange tidligere, nemlig i 1979 og 1980 da Christian IX's Palæ også var under renovering.

           Nytårstalen 1979                                           Nytårstalen 1980


Og lad også lige få alle 41 familiemedlemmer på plads: 


Dronning Margrethe & prins Henrik

Kronprins Frederik & kronprinsesse Mary

Prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent & prinsesse Josephine.

Prins Joachim & prinsesse Marie

Prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik & prinsesse Athena


Prinsesse Benedikte & prins Richard

Prinsesse Alexandra & Grev Jefferson-Friedrich von Pfeil und Klein-Ellguth (vi tager lige det hele med)

Grev Richard & komtesse Ingrid 

Prins Gustav & Karina Axelsson 


Dronning Anne-Marie & kong Konstantin

Prinsesse Alexia & Carlos Morales Quintana
Arrietta, Ana María, Carlos & Amelia

Kronprins Pavlos & kronprinsesse Marie-Chantal
Prinsesse Maria-Olympia, prins Konstantine Alexios, prins Achileas-Andreas
Prins Odysseas-Kimon & prins Aristides Stavros

Prins Nikolaos & prinsesse Tatiana

Prinsesse Theodora & prins Philippos


     Prins Christian var bare 1 år og enebarn, sidst familien var samlet til jul på
     Fredensborg Slot. Dengang boede Kronprinsfamilien i Kancellihuset.

    Dronningen pynter op på Marselisborg Slot for et par år siden....

Ingen kommentarer:

Send en kommentar