Og ligesom vi har været omkring flere andre kongelige hjem her på bloggen, så lad os også kigge lidt nærmere på Marselisborg.
Slottet blev givet i gave til tronfølgerparret, prinsesse Margrethe og prins Henrik, i sommeren 1967, af hendes far, kong Frederik IX. De måtte bruge slottet som de ville, uden forpligtelser over for indretningen. Men den begejstring, som dronningen har overfor Marselisborg i dag, havde hun absolut ikke dengang hendes far tilbød det nygifte par, at overtage slottet hvor dronningens farmor, dronning Alexandrine, havde levet sine sidste år, frem til sin død i 1952.
Men min mand - der jo kom med friske øjne - sagde, at det kunne vi bestemt ikke sige nej til. Og så var min far så large, at vi måtte bruge huset, som vi ville. Så vi fik det sat i stand i løbet af vinteren og flyttede så ind første gang i juni 1968 med vores nydøbte ældste barn," fortæller dronning Margrethe i bogen "Århus i hjertet".
"I mine bedsteforældres tid var huset aldrig blevet brugt uden for sommersæsonen. Vi fandt ud af, at huset egnede sig aldeles udmærket til at bo i hele året. Der var for det første centralvarme, og så kom der efterhånden også dobbeltvinduer - det var der ikke de første par år, og det kunne man godt mærke, når det blæste," forklarer dronningen, som har selv valgt de indvendige farver på Marselisborg, og dem er prins Henrik enig i. - "Men han tager sommetider en møbelvals, kalder vi det, når han skal se, om tingene kan stå anderledes," fortæller dronningen.
Fra at være et slot, som dronningen ikke umiddelbart havde den store lyst til, har det udviklet sig til at være et populært feriested for regentparret, hvor der kun bliver plads til meget få eller slet ingen officielle pligter. "Jeg glæder mig hver gang, når vi begynder at tælle ned til, at vi skal af sted til Aarhus - så slapper vi af og holder ferie. Jeg prøver altid på at have god tid til - rent ud sagt ikke at lave noget som helst, og det kan jo være aldeles dejligt," fortæller en ærlig dronning til forfatteren Søren Højlund Carlsen.
Den omkring 13 ha. store park omkring slottet, blev af anlægsgartner L. Chr. Diederichsen anlagt i engelsk stil med store græsplæner omgivet af træer, små søer og lave samt bevoksede små bakker. Parken rummer foruden en række kunstværker, en rosenpark samt en urtehave.
Normalt er slotsparken lukket, når den kongelige familie er på det private slot, men i anledning af dronningens fødselsdag på onsdag, får de kongetro fans lov til at gå ind i parken og helt op foran terrassen. Her vil dronningen og prinsgemalen - og evt. børn og børnebørn (det er endnu ikke offentliggjort) træde frem og vinke til publikum.
Udover fast at tilbringe påskedagene på Marselisborg, har det gennem årerne også været en (næsten fast) tradition, at Regentparret og deres familie holder jul på slottet. Det er der blevet ændret lidt på siden der er kommet børnebørn til; et par gange har dronningen og prinsgemalen taget turen til Sønderjylland, for at fejre julen på Schackenborg hos prins Joachim og prinsesse Marie, men sidste jul var hele familien, med undtagelse af prins Nikolai og prins Felix, samlet "hjemme" på Marselisborg, hvor dronningen selv pynter op med hjemmelavet julepynt, og derudover også selv står for borddækningen.
Dejlige billeder :) Som altid et godt bloganlæg :)
SvarSletTak for det - dejligt at du læser med :-)
SvarSletGod påske :-)