Tomorrow's crowned heads

Tomorrow's crowned heads

søndag den 11. maj 2014

Kongelige maj-bryllupper; Mary & Frederik

Mary Elizabeth Donaldson & Frederik André Henrik Christian - gift fredag den 14. maj 2004 i Vor Frue Kirke i København.

Der var tale om et vaskeægte eventyrbryllup, da Danmarks mest eftertragtede ungkarl fik et rungende JA fra sit livs kærlighed - og den 32 årige australske miss Donaldson blev hele Danmarks kronprinsesse Mary.

På onsdag er det 10 år siden...


Kronprins Frederik smilede sit glade, drengede smil, da han kl. 15.30 med sin lillebror, prins Joachim ved sin side, ankom til Vor Frue Kirke og gik op ad kirkegulvet. Her stod han og blev mere og mere alvorlig, med tårerne pressende i øjnekrogen - og da orgelet gik igang og døren gik op, så det nærmest ud som om, Joachim sagde: "Nu klapper fælden". Noget muntert blev der ihvertfald sagt, det kunne tydeligt ses på Frederiks glade smil midt i tårerne, som fik frit løb, da hans smukke Mary sammen med sin far, John Donaldson, trådte ind i kirken.

Lidt før var hans forældre, dronning Margrethe og prins Henrik ankommet, og inden de satte sig til rette gik de op og hilste på deres søn og hans forlover, som jo - nåh ja, også var deres søn. Farmand slog beroligende sin søn på skulderen, og gav ham et kindkys.

Frederiks blik, som fulgte Mary på vejen til alteret, sagde mere end mange ord kan beskrive, og da hun kom op ved hans side, kyssede han hende let på begge kinder - stadig meget rørt. Også Mary måtte have lommetørklædet frem, da salmen "Eternal Love", som blev sunget ved hendes mors begravelse, efter Marys eget ønske, blev sunget i kirken.


Marys brudekjole var stor og majestætisk, men alligevel enkel. Den var lavet af hvid duchesse, med svagt gylden indfarvning, så den passede til det fine gamle brudeslør (som vi allerede været omkring i indlægget om dronning Ingrids bryllup) - de fine irske kniplinger fra Ingrids mor, som (også) bar det ved sit bryllup i Windsor i 1905. Mary var den syvende i rækken af brude, og i øvrigt den første ikke-kongelige, der bar sløret ved sit bryllup.

Kjolen var skabt af den danske designer Uffe Frank, og syet på en sådan måde, at man mellem panelerne af silkeduchesse, kunne se de omkring 100 år gamle kniplinger, der ligesom sløret stammer fra nonnerne i Connaught i Irland. 
Slæbet var 6 meter langt målt fra livet, og syet af 23 1/2 meter duchesse, og stivet med 15 meter kraftig organza. Desuden blev der brugt 31 meter tyl til at holde skørtet ude bagpå, færdiggjort med 100 meter Chantille blonde fra Frankrig. 

Diademet fik Mary i gave af sine kommende svigerforældre, dronning Margrethe og prins Henrik, dagen før brylluppet, og øreringene var håndlavede af smykkekunstneten Marianne Dulong, og i hvidguld med brillanter og South Sea perler.


Mere end 15 forskellige blomster indgik i brudebuketten, og var bl.a. hentet fra haverne ved Fredensborg og Gråsten Slot - og såmænd helt fra Tasmanien, hvor kviste med blade og bær fra eucalyptus kom fra. Det var blomsterdekoratør Erik Buch der havde skabt buketten, ligesom han havde stået bag den helt fantastiske udsmykning i kirken, hvor der var pyntet fra gulv til loft med roser, nelliker, pæoner og tasmansk eukalyptus.

Efter brylluppet bragte noget familie Marys brudebuket til Skotland, og lagde den hvor den naturligvis skulle ligge; på hendes elskede mors grav. 

De små brudebørn var "hentet" i den nærmeste familie; Brudepigerne i de søde rosenfarvede kjoler, som var valgt af Mary og hendes svigermor, var døtre af Marys søstre, og brudesvendene var den dengang fire-årige prins Nikolai, og den jævnaldrende greve Friedrich Richard, prinsesse Benedikte og prins Richards ældste barnebarn. De voksne brudepiger var Marys søstre, Jane Stephens og Patricia Bailey, og veninden gennem mange år, Amber Petty.

Kongelige var hele Europa var samlet i København under bryllupsfestlighederne, som havde varet en hel uge op til selve bryllupsdagen. Hele seks regenter var samlet i kirken den fredag; foruden dronning Margrethe og prins Henrik, som naturligvis var selvskrevne, deltog Sveriges konge, Carl Gustaf sammen med dronning Silvia, Norges kong Harald og dronning Sonja, Belgiens kong Albert og dronning Paola, den hollandske dronning Beatrix, og Luxembourgs regerende storhertug Henrik og storhertuginde Maria Teresa, samt den spanske dronning Sofia uden kong Juan Carlos. Derudover var alle de yngre kongelige (Frederik og Marys egen generation, om man vil) naturligvis med, og den ene flotte kjole efter den anden kom valsende op ad den røde løber. Ingen dog smukkeste end bruden, naturligvis. En kommende brud var der også blandt gæsterne, nemlig Letizia Ortiz, som ugen efter det store danske royale bryllup, selv blev gift med en prins - spanske kronprins Felipe.


Efter vielsen kørte parret en to kilometer lang tur gennem Københavns menneskefyldte gader i åben karet, og blev hyldet af folket - jubel og flag, både danske og australske fyldte gaderne, der var virkelig tale om en folkefest.
Parret blev kørt til Amalienborg, hvor de vinkede fra balkonen - og derefter gik turen til Fredensborg Slot, hvor selve bryllupsfesten blev holdt i et stort festtelt i slotshaven. 
Både dronning Margrethe, prins Henrik, John Donaldson og kronprins Frederik holdt meget personlige taler under middagen, og dronningen sendte bl.a. i sin tale, en kærlig tanke til dronning Ingrid og til Marys mor, Henrietta: "To mennesker må vi savne på denne højtidsdag; Din mor, Mary, som vi aldrig fik lov at kende, og mormor, Frederik, som ikke nåede at opleve Marys indtog i dit hjerte og i dit land"


- "Kære Mary, i år 2000 i Sydney forenedes de fem OL-ringe for 25. gang. Australien var for mig et ukendt og uudforsket kontinent, jeg befandt mig på ukendt land, blandt glade og feststemte fremmede. Jeg var kun to dage gammel i Australien, og vores skæbne var beseglet - dog stadig ubevidst for os begge, men den udstråling, du har, skinnede klart og stærkt for mig fra vores første møde. Siden da, er jeg blevet forblændet og afhængig af den.
Mit liv var indtil da en stræben efter at skabe en større selvstændighed - mine muligheder var store, og min verden ofte ensom. Så rejste du ind i min verden, og meget er allerede hændt.

Dette øjeblik er "os to" - nye sammen, unge sammen, uskyldige sammen, forelskede sammen - bare sammen. Du giver mig tryghed, glæde og lykke.
Jeg er nærmest ved at boble over af spørgelyst på, hvad den nærmeste og fjerneste fremtid vil bringe for os - og det er dig der skal svare.
Jeg elsker dig, Mary - kom lad os gå, kom lad os se - gennem tusind verdener venter vægtløs kærlighed....."


Sådan lyder et lille udpluk af kronprins Frederiks tale til sin brud, fredag den 14. maj 2004. En meget romantisk og personlig tale, fra en mand som ikke altid har haft det nemt i sin rolle som Danmarks kommende konge, men som i sin Mary netop har fundet det han søgte allermest; kærlighed og tryghed!

Med "nygift" skrevet på bagruden, og skramlende Coca Cola-, squash- og kildevandsflasker bundet fast til kofangeren, og med hjerter og glade ansigter malet på sideruderne, vakte den kongelige Rolls Royce "Krone 1" en hel del opmærksomhed, da parret forlod festen klokken 02.40, efter at Mary havde kastet brudebuketten og de begge havde skiftet henholdsvis uniformen og brudekjolen ud med mere afslappet dress. - Bryllupsrejsen gik efterfølgende til Zanzibar i Tanzania. 


   Og lad os så få nogle flere billeder på bordet.....   København 2004 vs. Stockholm 1935 - slående lighed <3

   De officielle bryllupsbilleder

   Detaljer

   Brudepiger og to fine brudesvende

   Brudebuketten på Marys mors grav i Skotland

   Næste kongelige brudepar; kronprins Felipe og Letizia Ortiz,
   som blev gift i Madrid, ugen efter Frederik og Marys bryllup.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar