mandag den 7. juli 2014

Joachim & Marie flytter til København II

Siden det sidste tirsdag, fra hoffet blev meddelt, at prins Joachim og prinsesse Marie har valgt at flytte til København, og lade Schackenborg overgå til en fond, er kritikken væltet ned over prins Joachim. Den ene grimme avisoverskrift efter den anden, og tilfældige danskeres spydige og nedladende kommentarer rundt omkring på nettet. 


Begrundelsen for flytningen - den officielle - lyder blandt andet, at det er af familiehensyn, at de ønsker at bo tættere på familien, ikke mindst på Felix og Nikolai - men den lader danskerne ikke til at lade sig spise af med. Ikke de kritiske af slagsen. Journalist og debattør Trine Villemann, der blandt andet har skrevet bogen 1015 København K, mener - som en del af Danmarks øvrige kritikere - at prins Joachim forlader en synkende skude, både økonomisk og privat ved at flytte fra Schackenborg, MEN hun forstår dog sagtens familiens valg:

"Jeg tror, Joachim og Marie stille og roligt har fundet ud af, at det ikke holder for dem at bo i Møgeltønder, hverken som par eller som familie. De har jo også altid opholdt sig mere i København end i Sønderjylland, og lille prins Henrik går jo også i børnehave i København," siger Trine Villemann.

"Det overrasker mig ikke, at de vælger at flytte. Det er ikke nemt for udenlandske kvinder at komme til Danmark og så bo så langt ude på bøhlandet. Møgeltønder er ved gud et dejligt sted, men der er ingen kulturelle tilbud. Marie kommer jo fra byer som Geneve og New York, hvor der er masser af den slags. 

- Og det er jo i øvrig ingen hemmelighed, at et af hovedproblemerne i Joachims ægteskab med Alexandra var, at hun mistrivedes i Møgeltønder. Her forsøgte man netop at omplante en storbykvinde til en pløjemark - og den fejl vil Joachim ikke begå igen! Jeg kan godt forstå, at både Marie og Joachim hiver i nødbremsen og flytter."


Ifølge Trine Villemann kan familien leve et bedre liv i København:

"Prins Joachim flygter fra en synkende skude - både privat men så sandelig også økonomisk. Økonomien har jo altid været håbløs på Schackenborg, og det kan man jo godt forstå. For Joachim er jo ikke en udpræget landmand! Han har jo kun kørt på traktor ude på pløjemarken, når DR har skulle have optagelser af landmandsprinsen til diverse TV-programmer," siger Villemann. 


Og netop den manglende interesse for landbrug, har været problemet helt fra begyndelsen, da yngsteprinsen i 1993 overtog det sønderjyske slot (som han arvede allerede som 9-årig i 1978): "Prins Joachim er aldrig blevet spurgt, om han ville have Schackenborg. Han fik det bare, og han er jo så über-kongelig, at han altid gør, hvad der bliver sagt. Men nu gør han, hvad han og hans egen familie gerne vil. Og mit gæt er, at det ikke falder i specielt god jord hos hans mor, dronning Margrethe." 

Om det gør det eller ej, så har dronningen ihvertfald givet sin godkendelse til, at hendes søn og svigerdatter nu forlader Schackenborg. For selvom Joachim har været myndig i 27 år, betyder det ikke, at han selv kan træffe afgørende beslutninger om sit eget liv. I en tinglyst klausul vedrørende slottet fremgår det, at Joachim ikke må sælge slottet uden dronningens tilladelse, lige som hun også har skullet godkende alle lån, der er optaget. I sin tid som slotsejer har prins Joachim optaget lån for 42 millioner kr. for at få økonomien på Schackenborg Slot til at løbe rundt.

Og modsat Trine Villemann, er jeg personligt overbevist om, at dronningen og prinsgemalen glæder sig til at få deres yngste søn og hans familie tættere på. De virker meget knyttet, og som en familie der nyder at være i hinandens selskab. 


  Joachim og Marie på Amalienborg slotspladsen med lille prins Henrik:

   9-årige Joachim ved overdragelsen af Schackenborg Slot i 1978:




1 kommentar:

  1. Det er ikke altid lige let at være Joachim - den mand kan jo ifølge kritikkerne ikke gøre noget rigtigt! Stakkels mand :-( jeg kan nu godt forstå dem og deres beslutning :-)

    SvarSlet